Lendf.me in Uniswapu ukradli za 23 milijonove evrov kriptovalut

Matej Huš

20. apr 2020 ob 22:56:43

Že nekaj časa ni bilo nobene večje tatvine kriptovalut, a to ne pomeni, da niso več aktualni. Ta konec tedna so neznanci izmaknili za 23 milijonov evrov kriptovalut. Napadli so menjalnico Uniswap in posojilnico Lendf.me v dveh bržkone povezanih akcijah.

Obe strani sta namreč uporabljali protokol Lendf.me, žeton imBTC in tehnologijo ERC-777. V kombinaciji teh tehnologij, pri čemer naj bi bil ERC-777 sam po sebi varen, so izrabili nekaj javno znanih lukenj, da so pridobili dostop do strani. Ranljivost, ki so jo izkoristili, je znana vsaj od lanskega aprila, od julija pa je na voljo tudi delujoča koda za izrabo.

V noči na soboto je potekal napad na Uniswap, dan pozneje pa na Lendf.me. Večino sredstev so ukradli z Lendf.me, in sicer 22,5 milijona, preostanek pa iz Uniswapa. Lendf.me je tako izgubila 99,95 odstotka vseh svojih sredstev. Po napadi sta obe strani začasno nedostopni, da bi preprečili nadaljnje napade in ohranili dokaze za preiskavo incidentov. Prav tako so onemogočili trgovanje z lastno valuto imBTC na drugih borzah. To je žeton, ki teče na platformi Ethereum.