Ime Billa Gatesa se je povzpelo na prvo mesto teorij zarot

Matej Huš

20. apr 2020 ob 20:06:20

Svoj čas je bil Bill Gates prvi na seznamu najbogatejših ljudi (danes je drugi), sedaj pa se je zavihtel na precej manj prijetno prvo mesto. Njegovo ime je namreč del najbolj razširjene teorije zarote na internetu, ki se je razplamtela ob pandemiji koronavirusa. Na internetu kot gobe po dežju rastejo objave, sporočila, članka in druge vsebine, ki vsebujejo neresnične informacije o koronavirusu. V nekaterih primerih se koronavirus uporablja za izpeljavo klasičnih prevar, v drugih pa za širjenje lažnih novic.

In tu je neslavno prvo mesto pripadlo Billu Gatesu, ki ga je internet razglasil za krivca. Gates je pred petimi leti na predavanju TEDx govoril o nevarnosti pandemije v prihodnosti kot eni največjih groženj civilizaciji, pred čemer se nezadostno pripravljamo. Tedaj je posnetek nabral milijon ogledov, kakšnih večjih sprememb pa ni povzročil. Bistvene rasti financiranja znanstvenoraziskovalnega dela ali preventivnih programov ni bilo. Ko pa je izbruhnila korona, se je situacija spremenila. Omenjeni posnetek je zaživel drugo življenje in nabral 25 milijonov novih ogledov.

A žal so ga družbena omrežja povsem izmaličila. Gatesa sedaj označujejo kot človeka, ki je vedel za koronavirusa, ki želi z njim zaslužiti ali celo kot njegovega financerja. V resnici je Fundacija Billa in Melinde Gates, ki sta jo ustanovila leta 2000 in je največja zasebna fundacija na svetu, donirala milijarde dolarjev za programe cepljenja, zdravstva in izobraževanja v manj razvitih deželah. Fundacija je največji zasebni podpornik Svetovne zdravstvene organizacije, zaradi česar lahko namenskost te vreče denarja tudi usmerja (po napovedi prenehanja financiranja ZDA bo prispevek Fundacija relativno še večji). Gates se je večkrat javno izpostavil pri svojem človekoljubnem delu na področju zdravstva, tudi kritiziral ameriško vlado, nekateri pa mu očitajo, da na primer ni primerno, da je pisal uvodnik v priznani znanstveni reviji. Internetne teorije zarote pa so na primer povezale donaciji, ki jih je Fundacija dala The Pirbright Institutu v letih 2013 in 2016, s čimer so raziskovali in patentirali drugačen koronavirus, ki okuži perutnino. To je dovolj, da so teorije zarote zgrabile besedo koronavirus in Gatesa razglasile za njegovega krušnega očeta.

Tako je sedaj najpopularnejša teorija zarote, da je Gates povezan z izbruhom korona virusa in da gre za peklenski načrt, kako čipirati vso prebivalstvo. Od februarja do aprila so v zvezi s tem delili ali objavili prispevke v več kot 1,2 milijona primerih. Na drugem mestu teorij zarote je povezava med 5G in koronavirusom, zaradi česar v Veliki Britaniji, na Irskem in Nizozemskem že gorijo bazne postaje. Žal teorije zarote širijo tudi bolj ali manj znani posamezniki, kar poročajo celo javni mediji. Ko se je to zgodilo v Veliki Britaniji, je regulator Ofcom napovedal preiskavo.