Qualcomm: zbogom eSIM, prihaja iSIM

Matej Huš

5. mar 2023 ob 21:34:23

Šele dobro smo se navadili, da v prihodnosti mobilni telefoni ne bodo več potrebovali fizičnih kartic SIM, saj bo vsa pamet za identifikacijo in povezavo z omrežjem v elektronski obliki (eSIM), pa Qualcomm že stopa korak naprej. Njihov novi SoC Snapdragon 8 Gen 2 ima vgrajeno podporo za iSIM (integrated SIM), ki naj bi v prihodnosti nadomestil eSIM.

Večina telefonov dandanes uporablja še SIM, ki v najmanjši izvedenki (nanoSIM) meri 12 x 9 milimetrov in vsebuje čip ter zelo malo prostora za shranjevanje podatkov. V starih časih je to zadoščalo za imenik in nekaj kratkih sporočil, dandanes pa je vse to na siliciju v telefonu in seveda v oblaku. A še vedno ostaja 12 x 9 milimetrov plastike, ki ima 265 kB prostora, kar je strašna potrata, saj so primerljivo velike kartice microSD sposobne shraniti tudi do 1 TB podatkov. Zato ni presenetljivo, da si proizvajalci telefonov na vse kriplje prizadevajo, da bi se fizične kartice SIM poslovile.

Prvi korak v to smer je eSIM, ki je prispel leta 2017 in ga danes podpirajo novejši in dražji telefoni ter večina operaterjev. V tem primeru je čip pričvrščen neposredno na ploščo, saj meri le 2,5 x 2,5 milimetra. To je še vedno točno 2,5 milimetra več, kot bi želeli proizvajalci, zato je iSIM korak dalje. V tem primeru je namreč potrebna logika integrirana neposredno v SOC. Kopičenje tranzistorjev v enem čipu je cenejše in manj potratno od ločenih čipov. Taki iSIM-i bodo merili manj kot milimeter, le še podpreti jih mora čim več deležnikov v industriji. In točno to z najavo želi doseči Qualcomm, ki je v novi Snapdragon sicer vgradil podporo, a ga proizvajalcem telefonov seveda ne bo treba uporabiti, dokler tega ne bodo želeli. Za zdaj so zadovoljni z eSIM, a se ima to prihodnosti spremeniti.