Ponudniki pretočnih vsebin znižali ločljivost

Matej Huš

24. mar 2020 ob 22:45:55

Ponudniki pretočnih vsebin (streaming) so večinoma znižali ločljivost vsebin, ki jih ponujajo, da bi v teh časih visokega povpraševanja pomagali ohraniti obremenitve telekomunikacijskih povezav na obvladljivih ravneh. Minuli teden je to predlagala tudi Evropska komisija in veliko ponudnikov je to prostovoljno sprejelo.

Kot smo že pisali, je Netflix v Evropi izvedel ukrepe, ki za 25 odstotkov znižujejo prenos podatkov. To so storili tako, da so preprosto odstranili verzije, ki so najpožrešnejše. Vrnile se bodo čez 30 dni, če bodo razmere to dopuščale. Pri tem Netflix poudarja, da ne gre za ukinitev ločljivosti UHD, HD ali SD, ker te še vedno ostajajo, ampak so zgolj odstranili manj kompresirane verzije teh ločljivosti. Netflix jih ima namreč več in jih ponuja glede na hitrost povezave do uporabnika. Podobne ukrepe bodo uvedli tudi drugod, kjer bodo ponudniki internetnih povezav to potrebovali, denimo v delu Južne Amerike.

Ni pa Netflix edini. Tudi YouTube se je odločil za varčevanje s pasovno širino, kar bo veljalo za cel svet. Posnetki bodo privzeto ponujeni v standardni ločljivosti, uporabniki pa bodo lahko ročno preklopili na višjo. Pričakovati je, da jih precej tega ne bo storilo, kar bo prispevalo k zmanjšanju prometa. Tem naporom se pridružujeta tudi Apple in Amazon, ki bosta v Evropi malce okrnila Apple TV+ in Amazon Prime Video. Amazon bo znižal velikost posnetkov, pri čemer niso razkrili tehničnih podrobnosti, ali bo šlo za znižanje ločljivosti ali večjo kompresijo. Apple bo nudil tako nižje ločljivosti kakor višjo kompresijo.