Disney+ utegne močno spremeniti trg pretočnih TV storitev

Dare Hriberšek

26. avg 2019 ob 14:52:59

Prejšnji teden se je končal Disneyjev D23 Expo, na katerem so razkrili nekaj več podrobnosti o svoji pretočni TV storitvi Disney+. Z delovanjem bo pričela 12. novembra, stala bo 6,99 dolarja mesečno (69,99 letno) in za ta razmeroma majhen denar ponujala možnost štirih vzporednih streamov, tudi v ločljivosti 4K in UHD ter sedem uporabniških profilov na enem samem računu.

Vse to bo seveda močno zamajalo položaj konkurence, zlasti Netflixa, ki je v začetku leta v ZDA podražil svoje naročnine, postopoma pa to počne tudi v drugih državah, nedavno denimo v Veliki Britaniji. Za boljšo primerjavo z Disneyem navajamo ameriške cene Netflixa: naročnina za standardno ločljivost znaša mesečno 8,99, za HD 12,99 in za 4K 15,99 dolarjev. Štiri vzporedne streame omogoča le zadnja, najdražja različica, en račun pa prenese največ pet uporabniških profilov.

Amazon Prime je nekje vmes, za 13 dolarjev mesečno dobi uporabnik vsebine 4K, HDR in z zvokom Dolby Atmos. Obenem lahko gledamo največ tri naslove, račun pa je lahko razdeljen na 4 profile. Med večjimi ponudniki čez lužo je še Hulu, ki s predvajanjem oglasov stane 6, brez njih pa 12 dolarjev mesečno.

Konec leta se bo gneči pridružil še AppleTV +, točen datum zagona storitve še ni znan, pa tudi cena je za zdaj zgolj okvirno napovedana na 10 dolarjev mesečno.

Ključne pa bodo seveda vsebine, a se zdi da bo Disney tudi tu pretresel konkurente. Že nekaj časa je znano, da bodo na ogled vsi filmi frašize Star Wars, pa tudi nekaj z njo povezanih TV serij, najbolj pričakovana je verjetno The Mandalorian. Za nameček pa še Pixarjeve risanke, filmi Marvel Cinematic Universe, izbor iz 80 let trajajoče produkcije družinskih TV vsebin in ... vseh 30 sezon Simpsonovih.

Z eno samo, ne tako nepomembno razliko. Če smo pri sedanjih ponudnikih večinoma vajeni, da za določen naslov objavijo hkrati vsa nadaljevanja posamezne sezone, bo pri Disneyu to potekalo s tedenskim zamikom za posamezno nadaljevanje.