Amazon prepovedal, nato pa znova dovolil prodajo Mein kampfa?

Dare Hriberšek

18. mar 2020 ob 19:15:59

Amazon je iz svoje spletne trgovine pred kakim tednom potihem umaknil vse različice Hitlerjeve knjige Mein kampf, pravzaprav se je za prepoved izvedelo šele iz elektronskih sporočil, ki jih je s tem v zvezi poslal dobaviteljem in prodajalcem. Mimogrede, ta prepoved je zajela tudi vse izvode protijudovskih knjig The International Jew, ki jih je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja tiskal vneti antisemit Henry Ford.

No, te dni so se izvodi Mein kampfa vnovič pojavili v Amazonovi trgovini, s to razliko, da so na voljo le prek Amazona samega, ne pa tudi prek drugih trgovcev. Ti so zaradi nekonsistentne politike cenzure precej razjarjeni, saj kot vedno doslej nikomur ni jasno, kaj se lahko in kaj ne sme prodajati. Zakaj prepoved in potem spet ne, predstavniki Amazona še niso javno pojasnili.

Podjetje je sicer že dolga tarča kritik zlasti judovskih organizacij, pa tudi domačih politikov, potem ko je bilo mogoče v njihovi trgovini kupiti vse od zgodovinskih predmetov iz obdobja tretjega rajha, pa do fidget spinnerjev s svastikami. Vodstvo je svojo politiko trgovca, ki preprosto prodaja vse kar je moč prodati, najpogosteje zagovarjalo s pravico do svobode govora. Ni pa se zgodilo prvič, da so prepovedali kako sporno literaturo: lansko leto so umaknili knjige Josepha Nicolosija, očeta teorije o zdravljenju homoseksualnosti, nedavno pa tudi dela Davida Duka, vodje Ku Klux Klana in dela ustanovitelja ameriške nacistične stranke Georga Lincolna Rockwella. Dober teden dni nazaj pa so bile, kot smo poročali, na udaru vsebine, povezane z neresničnimi podatki o koronavirusu.