Skype dobil šifriranje Signal

Matej Huš

13. jan 2018 ob 09:25:17

Ker večina programov za medsebojno komunikacijo že podpira šifriranje od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end), je bilo le vprašanje, kdaj bo to funkcijo dobil tudi Skype. Potem ko je bil Skype dolgo tarča kritik zaradi lastnega in zaprtega protokola, se to spreminja. Skype odslej podpira protokol Signal, ki ga imajo istoimenska aplikacija, WhatsApp, Facebook Messenger in Google Allo ter ob primerni implementaciji omogoča popolnoma varno komunikacijo.

Skype je novo funkcijo vpeljal kot Private Conversations, ki je za zdaj na voljo le članom predoglednega programa Insider. Verzije Insider so na voljo za iOS, Android, Linux in macOS, medtem ko verzija Universal Windows Platform, ki je priporočena za Windows 10, te funkcije še nima. Prav tako je za zdaj šifrirana komunikacija omejena na pisana sporočila in še ne podpira videoklicev. Vključiti jo moramo ločeno, saj privzeto Skype še vedno uporablja lasten protokol, katerega varnost je dvomljiva.

V prihodnosti pričakujemo, da bo šifriranje Signal dobila tudi UWP-verzija, ki jo uporablja Windows 10, ter da bo podprto tudi videoklicanje. Ker Signalova lastna aplikacija to že podpira, tehničnih razlogov za izostanek očitno ni. Šifrirana komunikacija prek Skypa Insider pa ostaja vezana na specifično napravo, kar pomeni, da na drugi napravi ne moremo videti istega šifriranega pogovora.