Najhujši enodnevni padec bitcoina v zadnjih sedmih letih

Matej Huš

12. mar 2020 ob 23:08:54

Čeprav novi koronavirus razsaja že dva meseca, je njegova razširitev izven Kitajske z nekajdnevnim zamikom povzročila najhitrejši padec tečaja bitcoina in drugih kriptovalut v zadnjih sedmih letih. Sredi dneva se je tečaj sesul za 26 odstotkov v eni sami uri in padel pod 5800 dolarjev. S tem je bitcoin izbrisal vse dobičke tega leta in dosegel vrednosti iz maja lani. Tržna kapitalizacija bitcoina sedaj znaša okrog 100 milijard dolarjev. S tem je postalo jasno, da kriptovalute (še) ne opravljajo funkcije varnega zatočišča, kot na primer zlato, kamor bi ljudje parkirali svoje prihranke v hudih časih. Drži pa, da je tudi zlato izgubljalo. Enako velja tudi za delnice. Ameriški indeks S&P je danes izgubil skoraj deset odstotkov, saj je ob paniko zgrmelo vse.

Tudi druge kriptovalute so se gibale zelo povezano, kar je v bistvu logično; razpršitve premoženja s kupovanjem različnih kriptovalut ni možno doseči. Ether je izgubil tretjino vrednosti, prav tako bitcoin cash in litecoin. V resnici so kriptovalute zelo usklajene, saj so vse večje izgubile 20-30 odstotkov vrednosti. Razumljiva izjema je tether, ki ima fiksno vrednost v primerjavi z dolarjev.

Kljub res velikemu padcu bitcoina pa se velja spomniti, da je v preteklosti trg kriptovalut šel že skozi marsikatero zimo in otoplitev. Težko je napovedati, ali gre za korekcijo ali začetek daljšega medvedjega trenda. Doslej se je bitcoin najbolj razletel po vrhu decembra 2017, ko je do novembra 2018 izgubil 81 odstotkov vrednosti, med junijem in novembrom 2011, ko je izgubil 93 odstotkov vrednosti, in med decembrom 2013 in januarjem 2015, ko je opešal za 84 odstotkov.