Kam so šli vsi vesoljci? SETI@home zaključil delovanje

Matej Huš

3. mar 2020 ob 22:18:05

Po 21 letih se domače iskanje vesoljcev končuje, rezultat pa je enako žalosten kot pred začetkom projekta. Nezemeljske inteligence nismo odkrili, čeprav smo porabili več bilijonov računskih ur. Maja 1999 je univerza Berkeley zagnala projekt SETI@home, v okviru katerega so lahko uporabniki donirali procesorski čas svojih računalnikov za iskanje Nezemljanov. Z namestitvijo programa so njihovi računalniki obdelovali podatke, ki so jih posneli radioteleskop v portoriškem Arecibu, radioteleskop v Virginiji in avstralski Parkes. V projektu so iskali radijske signale, ki bi jih pošiljala inteligentna bitja iz vesolja.

Iz vodstva projekta so sedaj sporočili, da odjemalci ne bodo mogli prevzeti novih podatkov po 31. marcu letos. Kot so pojasnili, so se za to odločili iz dveh razlogov. Znanstveno je odločitev smiselna zato, ker so izčrpali praktično vse zbrane podatke. Hkrati pa je to tudi ekonomsko utemeljeno, saj upravljanje sistema za distribuirano izračunavanje zahteva veliko naporov. Namesto tega bodo dokončali analize podatkov, ki jih že imajo, in vse skupaj objavili v člankih.

Prihodnost SETI@home je tako uganka. Spletna stran ne bo ugasnila. Če bodo astronomi z Berkeleyja našli druge razloge za uporabo, denimo analizo kozmoloških podatkov ali pulzarjev, bodo storitev spet zagnali. Trenutno pa kaže, da bo šel SETI@home v zgodovino kot eden najuspešnejših projektov distribuiranega izračunavanja na domačih računalnikih. Bil je tretji največji, saj sta ga prekašala le GIMPS za iskanje Mersennovih praštevil in distributed.net. Ker pa ni bil edini, lahko razočarani uporabniki svoje procesorske cikel namenijo kakšnemu drugemu projektu iz skupine BOINC (kamor je SETI@home prestopil leta 2004). Trenutno ima SETI@home 1,8 milijona uporabnikov, v najboljših časih pa jih je imel več kot tri milijone, s čimer je najuspešnejši projekt BOINC.