V Avstraliji začeli graditi največji radijski teleskop

Matej Huš

6. dec 2022 ob 10:38:59

V Zahodni Avstraliji se je po treh desetletjih priprav in načrtovanj začela gradnja največjega radioteleskopa, ki se imenuje Square Kilometre Array. Prve zamisli segajo v 90. leta, sedaj pa so zasadili prve lopate v enem največjih znanstvenih projektov tega stoletja.

SKA bosta sestavljala dva sklopa anten. SKA-Low bo imel 131.072 anten, ki bodo zaznavale nizkofrekvenčne radijske valove. Drugi SKA-Mid bo imel 197 klasičnih krožnikov, s katerimi bo zaznaval nekoliko daljše valovne dolžine radijskih valov, in bo stal v Južni Afriki. Gradnja bo potekala v teh državah, ker je z južne poloble boljši razgled na središče Rimske ceste, interferenc pa najmanj. Podobne, a manjše radioteleskope, so že postavili takisto v Južni Afriki in Avstraliji.

Pričakovanja so visoka. Direktorica SKA-Low Sarah Pearce je dejala, da bo observatorij definiral naslednjega pol stoletja radijske astronomije, saj bo spremljal rojstva in smrti galaksij, iskal gravitacijske valove in širil meje znanja o vesolju. Tudi drugi astronomi so nad novostjo navdušeni, saj se odpirajo številne nove možnosti za raziskave. Podoktorski sodelavec Danny Price ponazarja, da bi s tem teleskopom lahko zaznali mobilni telefon na razdalji 225 milijonov kilometrov. SKA ne bo le največji radioteleskop, bo tudi največji instrument, ki ga bodo gradili na dveh kontinentih.

Avstralski del se bo razprostiral na 74 kilometrih in bo imel zbirno površino enega kvadratnega kilometra. Projekt bo stal tri milijarde avstralskih dolarjev in ga bo sofinanciralo šestnajst držav. Prve meritve lahko pričakujemo v petih letih.