Uber in Lyft povzročata več onesnaževanja in zastojev, kot jih odpravljata

Matej Huš

25. feb 2020 ob 23:10:36

Zamisel je preprosta, cilj pa plemenit. Uber, Lyft in podobne storitve naj bi meščanom (in rednim migrantom) omogočili, da poti ne opravljajo s svojimi avtomobili, ki v mestih predstavljajo gnečo na cestah in parkiriščih. S tem bi zmanjšali zastoje in znižali izpuste onesnažil. Resnica pa je drugačna, kažejo raziskave. Ker vozniki križarijo po cestah, čakajoč potnike, Uber, Lyft in druščina celo povečujejo onesnaženost zraka. Ta prispevek je večji kakor zmanjšanje emisij zaradi uporabe v povprečju novejših, varčnejših in okolju prijaznejših avtomobilov.

V najnovejši analizi voženj v Bostonu, Chicagu, Los Angelesu, New Yorku, San Franciscu, Seattlu in Washingtonu ugotavljajo, da je okoljsko še vedno precej prijaznejše iti peš ali z javnim prevozom. V ZDA se trenutno z Uberjem ali Lyftom opravljajo večinoma vožnje za enega potnika, le 15 odstotkov jih ima več potnikov. To predstavlja problem, ker povzročijo takšne vožnje z enim gostom v povprečju 50 odstotkov višje izpuste ogljikovega dioksida, kakor če bi ta oseba vzela svoj avtomobil, se odpeljala in parkirala. V primerjavi z uporabo javnega prevoza so emisije celo 70 odstotkov višje. Dobršen del k temu prispeva mrtvi čas, ko vozniki z zagnanim motorjem čakajo potnike ali se vozijo ponje - tega časa je kar 42 odstotkov.

S tem povezane so tudi težave s prometom. Že lani so študije pokazale, da Uber in Lyft v San Franciscu dejansko poslabšujeta situacijo in povzročata več zastojev, kot bi jih zaradi svoje dejavnosti odpravila. Med leti 2010 in 2016 so se zastoji v San Franciscu povečali za 60 odstotkov, k čemur naj bi omenjena prispevala več kot polovico rasti. To sta kasneje priznali celo podjetji sami.

Uber in Lyft sta sicer rezultate študije o okoljskih vplivih komentirala z besedami, da študija precenjuje njun vpliv. Lyft je dejal, da so izsledki zavajajoči, medtem ko je Uber nekoliko spravljiveje povedal, da želijo biti del rešitve za podnebne spremembe. Oboji poudarjajo, da si prizadevajo za potovalne načine, ki so trajnostni, kar vključuje tudi javni prevoz (in električna vozila, deljenje vozil, lastni storitvi itd.).