Mozilla bi v Firefoxu prodajala VPN

Matej Huš

25. okt 2018 ob 08:10:21

Mozilla se pripravlja, da bo v svojem brskalniku Firefox uporabnikom ponudila storitev navideznega zasebnega omrežja (VPN). Storitev, ki bo sprva na voljo le uporabnikom v ZDA, ne bo zastonj. Mozilla želi z 10-dolarsko mesečno naročnino monetizirati svoj brskalnik, kar so v preteklosti že poizkušali (z zgodbami v Pocketu).

VPN bodo začeli ponujati v sredo. V ta namen so se povezali s švicarskim ponudnikom ProtonVPN, ki ga poznamo tudi po zasebnih e-poštnih predalih ProtonMail. ProtonVPN je znan po svojem spoštovanju anonimnosti, saj ne shranjuje nobenih podatkov o uporabniški aktivnosti. Ob naročilu storitve bo naročnino pobirala Mozilla, ki sklenjen ločen (javnosti nepoznan) dogovor s ProtonVPN glede stroškov. Uporabnik bo ob sklenitvi naročnine dobil povezavo za prenos ustrezne programske opreme, ki bo omogočala uporabo VPN na vseh popularnih platformah.

Reklame za novi VPN bodo prikazovali v Firefoxu 62 uporabnikom z ameriškim naslovom. Mimogrede - ProtonVPN ponuja enak paket tudi samostojno, in sicer stane 10 dolarjev mesečno ali 100 dolarjev letno (8 dolarjev na mesec). Razlika pa je ta, da bomo z nakupom prek Mozille podprli zlasti njo.