Izraelci z bombami nad informacijski napad

Dare Hriberšek

7. maj 2019 ob 21:27:19

Izraelske obrambne sile so se pohvalile, da so uspešno preprečile Hamasov poskus kibernetskega napada na neimenovano izraelsko omrežje. To so izpeljale tako, da so po zaustavitvi napada iz zraka z droni napadli stavbo v Gazi, v kateri naj bi bil sedež Hamasove vojaške obveščevalne službe. Od tam naj bi bil napad namreč sprožen. "HamasCyberHQ.exe je bil odstranjen," so se nato pohvalili na Twitterju.

Izraelska vojska ni želel povedati kaj več podrobnosti o tem, kam je bil informacijski napad uperjen, saj bi to po njihovih besedah lahko razkrilo informacijske zmožnosti njihove države. Se je pa poveljnik informacijske divizije pohvalil, da so ves čas za korak pred Palestinci in da je bilo tokrat prvič, da so informacijski napad odbili s pomočjo resničnega vojskovanja.

Kljub drugačnemu poročanju nekaterih medijev, to ni začetek neke nove ere, saj so na podoben način Američani v Siriji že leta 2015 odstranili Junaida Hussaina, hekerja britanskega rodu, ki je izvajal kibernetske napade v imenu islamske države. Med drugim je na spletu objavil seznam pripadnikov ameriške vojske in pozval k njihovi eksekuciji.