Kako si je Trump na Twitterju izmislil vremensko napoved o hurikanu

Matej Huš

2. feb 2020 ob 09:24:24

V začetku septembra je ZDA prizadel hurikan Dorian, ki je bil najmočnejši zabeleženi hurikan na odprtem Atlantiku (izven Mehiškega zaliva in Karibov). Toda hurikan pomnimo tudi po enem največjih političnih pritiskov na Nacionalno oceanografsko in atmosfersko agencijo (NOAA) v ZDA, ki je morala mestoma žrtvovati strokovnost za politično preživetje. Na BuzzFeedNews so sedaj pridobili elektronska sporočila, ki pričajo o zaskrbljenosti, ogorčenosti in paniki v agenciji med septembrskimi dogodki.

Začelo se je 1. septembra, ko je bil Dorian še krepko nad morjem. Ameriški predsednik Donald Trump je tedaj na Twitterju objavil svarilo, da bo poleg Floride, Severne Karoline, Južne Karoline in Georgie hurikan prizadel tudi Alabamo. NOAA je že tedaj vedela, da Alabame hurikan ne bo zadel in je ustrezne zemljevide z napovedmi tudi sproti objavljala. Po objavi ameriškega predsednika so se usuli klici in pošta zaskrbljenih prebivalcev, ki so od alabamske pisarne National Weather Service želeli vedeti, ali so v nevarnosti. NWS je zato vsega 20 minut pozneje na Twitterju objavila, da se jim v Alabami ni treba ničesar bati. Tedaj sploh še niso vedeli, da je razlog za povečano paniko Trumpova objava, zato niso odgovorili neposredno nanjo. Ni pomagalo.

Trump se ni posul s pepelom ali preprosto nehal komentirati meteorološke napovedi. Vztrajal je pri svojem in tri dni pozneje je v Ovalni pisarni kazal zemljevid, ki je kazal, da tudi Alabama v skrajnem podaljšku možne poti hurikana. Toda Trump je kazal šest dni star posnetek, na katerega je njegov PR ročno vrisal črn podaljšek, ki ga na uradnem zemljevidu sploh ni bilo. Predvsem pa so nove napovedi tedaj že zelo jasno kazale, da Alabame hurikan ne bo niti oplazil.

Meteorologe pa je dva dni pozneje razbesnela nepodpisana objava na spletnih straneh NOAA, ki je šest dni pozneje še vedno zagovarjala Trumpovo objavo. V NOAA znanstveniki sploh niso vedeli, kako se je to lahko zgodilo. Na novo objavljena elektronska sporočila kažejo, da je šlo za solistično akcijo PR oddelka v NOAA, ki je najbrž dobil ukaze iz Bele hiše, kaj morajo objaviti. Med vodstvom NOAA in meteorologi je to povzročilo hud odpor. Direktor National Weather Service je pisal direktorju NOAA, da je razpoloženje zelo resno. Meteorologi v National Weather Service so se spraševali, ali naj objavljajo resnične informacije ali pa morajo najprej preveriti Twitter Bele hiše. Skrbelo jih je za zaposlitev in to upravičeno, saj so z ministrstva letele grožnje z odpustitvami. Vodstvo NOAA in National Weather Service si je na vse kriplje prizadevalo obdržati politiko zunaj strokovnih mnenj, kar jim je na koncu tudi uspelo.