Ruske znanstvene revije umaknile več kot 800 spornih člankov

Matej Huš

8. jan 2020 ob 23:36:10

Medtem ko večina raziskovalcev objavlja v mednarodnih znanstvenih revijah, ki so seveda pisane v angleščini, je v Rusiji še vedno zelo priljubljeno objavljanje v ruskih revijah v ruščini. Zaradi sumov, da so se tam razpasle nepoštene prakse, je Ruska akademija znanosti (RAN) oblikovala komisijo, ki je preverila objavljanje v ruskih revijah. Rezultat je več kot 800 umaknjenih člankov zaradi različnih primerov akademske nepoštenosti, kar je največji umik člankov doslej. Neetičnih praks je več, med njimi so najpogostejše plagiatorstvo, samoplagiatorstvo (kamor sodi tudi večkratno objavljanje istih rezultatov) in dodajanje ljudi med avtorje, ki z raziskavami ali članki niso imeli nič skupnega.

Akademija je od 541 revij (v Rusiji jih je več kot 6000) zahtevala umik 2528 člankov. Terjali so tudi podrobne informacije o okoliščinah objave nekaterih člankov, na koncu pa je bilo 869 člankov iz 263 revij umaknjenih. To odločitev sprejme uredniški odbor, kadar obstojijo razlogi za utemeljen dvom v znanstvene rezultate ali kakšna druga nepoštenost (plagiatorstvo, sumljivo avtorstvo). Akademija je z uredniki izmenjala več tisoč pisem in 1. oktobra lani zaslišala urednike 50 revij. Tam so jim tudi svetovali, kako ravnati v bodoče, da se nepravilnosti ne bodo ponovile. Postopek preverjanja še ni končan in bo trajal še polovico tega leta. Pričakovati je, da se bo število umaknjenih člankov in sumljivih revij še povečalo. Doslej se je namreč odzvalo le 390 revij od 541.

Na udaru niso le članki, temveč celotne revije. Te so glede na naravo kršitev razvrstili v tri skupine: v prvi so revije, ki jih knjižnica ne bo več naročala in bodo umaknjene iz ruskih indeksov citatov, v drugi so revije, kjer so morali članke umakniti, v tretji pa so poštene revije, kjer je včasih pač prišlo do napak. Dejstvo je, da uredniki ne morejo poloviti vseh možnosti nečednosti avtorjev, naj se še tako trudijo. Objavljen je tudi poimenski seznam teh revij in najbolj spornih člankov.

Da je v ruskem znanstvenem založništvu nekaj sumljivega, ni novo. Že marca 2018 je Dissernet odkril več kot 4000 sumljivih člankov glede plagiatorstva in avtorstva. Da ruski znanstveniki pogosto večkrat objavljajo isto delo, poudarja tudi Yury Chekhovich iz podjetja Antiplagiat, ki nudi orodja za iskanje plagiatorstva. Odkrili so, da so 70.000 člankov objavili vsaj dvakrat, nekatere pa celo 17-krat!