Lenovo izdal prvi ARM-prenosnik z Windows in 5G

Matej Huš

6. jan 2020 ob 22:47:26

Sejem CES 2020 se uradno začenja šele jutri, a razstavljavci že na predvečer hitijo predstavljat novosti. Lenovo je pokazal svoj novi prenosnik Yoga 5G, katerega glavno novost izdaja že ime. Na prvi pogled vsakdanji prenosnik ima v notranjosti Qualcommov procesor Snapdragon 8cx in Qualcommov modem za 5G X55, torej podpira omrežja 5G v frekvencah pod 6 GHz in seveda tudi starejše (LTE).

S tem je to prvi prenosnik, ki ima procesor z arhitekturo ARM in podporo za 5G. Ne z eno ali drugo tehnologijo jih še ni veliko, zato je s kombinacijo seveda prvi. Sicer pa ima prenosnik 14-palčni zaslon (FHD IPS), 8 GB pomnilnika, 256 ali 512 GB prostora (SSD), dva vhoda USB-C, priključek za zvočnike oziroma slušalke, ležišče za nano SIM in podporo za eSIM. Prenosnik ima še kamero IR za prepoznavanje obrazov.

Novinec bo tako zanimiv preizkus, kako se obnesejo procesorji ARM pri mobilnem prenosu podatkov, zlasti ko gre za hitrost in avtonomijo. Naprave s Snapdragonom 8cx namreč na trgu še ni. Prenosnik bo v osnovni konfiguraciji stal 1500 dolarjev.