Segway najavil električni dvokolesni voziček

Jurij Kristan

5. jan 2020 ob 12:54:09

Pri Segwayju so pred sejmom CES odgrnili tančico z osebnega električnega vozilca s sedežem S-Pod, ki uporablja podobno tehnologijo uravnotežanja na dveh kolesih kot klasični segwayji.

V torek se v Las Vegasu prične letošnji sejem uporabniške elektronike CES in podjetja že tekmujejo v tem, kdo bo še pred dogodkom ukradel čimveč pozornosti. Pri Segway-Ninebotu (ameriški izdelovalec razvpitih ravnotežnih dvokolesnikov je od leta 2015 pod Kitajci) so tako za sejem razkrili pisan spisek električnih skirojev, skuterjev, mopedov in segwayjev. Toda največ začudenih obrazov je povzročila najava vozička S-Pod, za katerega se komentatorji ne morejo zediniti, ali je ušel iz WALL-Eja, X-mož ali od kod drugod. S-Pod je inačica segwayja, kjer uporabniku ni potrebno stati, temveč je zleknjen v udoben sedež, vozilo pa nadzoruje s krmilno paličico. Med vožnjo balansira na dveh kolesih, medtem ko se pri postanku lahko postavi na dodatne tri koleščke. V oči zbode končna hitrost skoraj 40 km/h, čeprav poročila že pravijo, da naj bi bila zaklenjena na 12 km/h. Doseg z enim polnjenjem baterije naj bi znašal slabih 70 kilometrov.

Seveda se takoj porodi vprašanje, čemu naj bi to čudo služilo, oziroma v čem se razlikuje od obstoječih vozičkov, saj je bilo poskusov drugih firm v to smer že več, nobeden kaj prida uspešen. V Segwayju povedo, da bo S-Pod namenjen podobnim prostorom kot njihovi obstoječi dvokolesniki, se pravi širšim ulicam, letališčem, parkom in kampusom ter izpostavljajo okretnost zaradi rabe dveh koles. A tudi naprednejši obstoječi vozički se znajo obračati na mestu, obenem pa S-Pod po videzu sodeč ni primeren za invalide. Očitno skuša podjetje tudi na takšen način jahati navdušenje nad osebnim električnim prevozom, a se hkrati zaveda, da S-Pod ni garantiran uspeh, saj ga bodo v drugi polovici leta najprej previdno dobavili raznim izbrancem, medtem ko bo navadni raji dosegljiv prihodnje leto. Cena še ni znana.