BMW odstrnil tančice s svojega samovozečega motocikla

Dare Hriberšek

12. sep 2018 ob 21:21:43

Motorno kolo, ki skozi ovinke drvi povsem samostojno, ne sliši se preveč smiselno, mar ne? Velika večina si namreč tovrstno vozilo omisli prav zaradi prvinskega užitka pri vožnji. Pri BMW Motorrad so te dni objavili kratek video, v katerem njihov prototip samovozečega motorja (model R1200GS) sam pospešuje, razbira cesto pred sabo, upravlja plin, sklopko in prestave, zavira pred ovinki ter se v njih ustrezno nagiba, kar je resnici na ljubo videti nekako strašljivo čudno.

Ker gre obenem za precej nevaren hobi, kjer poleg voznikovega znanja in drznosti obstaja še cel kup drugih dejavnikov, ki mu strežejo po življenju - je treba dosežek BMWjevih inženirjev gledati predvsem v luči razvoja pomagal, ki bodo v bodoče v pravem trenutku priskočila na pomoč človeškemu vozniku in morda preprečila kako nesrečo. Kot pravi član razvojne ekipe Stefan Hans: "Prototip nam bo pomagal pri razumevanju dinamike med vožnjo motornega kolesa, s čimer bomo lahko ustrezno razvrščali ravnanja voznika, za poznejše samodejne sistem, ki bodo sami presojali ali je situacija nevarna ali ne. Če bo, bo vozilo lahko voznika o tem opozorilo ali pa kar samo neposredno ukrepalo."

V modernih avtomobilih danes poznamo že vsemogoče asistenčne sistema, od preprečevanja nehotene menjave pasu, do samodejnega zaviranja pred ovirami. Na področju dvokolesnikov pa BMW praktično orje ledino, Če ne štejemo Yamahe, ta je že pred časom razvila robota, ki s svojo vožnjo že uspešno konkurira najboljšim človeškim voznikom.