V Parizu prepovedali električne skiroje za izposojo

Matej Huš

4. apr 2023 ob 08:01:09

Pariz bo postal prva evropska prestolnica, kjer bodo električni skiroji za izposojo prepovedani. Na referendumu, ki je potekal včeraj, so prebivalci prepričljivo izglasovali prepoved. Več kot 90 odstotkov prebivalcev je podprlo prepoved električnih skirojev, ki so se na pariških ulicah pojavili leta 2018. Čeprav so jih sprva sprejeli pozitivno, so se kmalu udejanjile številne negativne posledice njihove uporabe.

Županja Anne Hidalgo, ki je na čelu mesta že od leta 2014, se zavzema za trajnostne oblike mobilnosti, ki ne ustvarjajo emisij toplogrednih plinov. Zaradi tega je njena administracija pred petimi leti prihod električnih skirojev pozdravila. Sčasoma so postali moteči, zato so se mestne oblasti lotile regulacije. Uvedli so parkirišča, predpisali so najvišjo hitrost ter omejili število ponudnikov. Meščane so skiroji večinoma motili, saj povzročali gnečo na pločnikih in ogrožali pešce. Ker so bili udeleženi tudi v nekaj nezgodah s smrtnim izidom, so se oblasti odločile njihovo uporabo ustaviti.

Ponudniki Lime, Dott in Tier bodo lahko delovali le do konca avgusta, nato pa mestna uprava z njimi ne bo več podpisala pogodb oziroma jim ne bo izdala novih dovoljenj za vožnjo. Še vedno pa bodo lahko meščani vozili lastne skiroje, električne in drugačne. Tudi v drugih mestih pa bo uporaba električnih skirojev za izposojo strožje regulirana. Država je predpisala minimalno starost za uporabo na 14 let (doslej 12 let) in povišala globe za vožnjo pod vplivom alkohola ali prevoz več oseb.