Večina ne loči med ljudmi in boti na družbenih omrežjih

Matej Huš

16. okt 2018 ob 19:43:31

Ni skrivnost, da na družbenih omrežjih mrgoli tako botov kakor plačanih objav in komentarjev. Da ne dobimo napačnega vtisa, je pomembno, da smo jih sposobni prepoznati. In v tem so uporabniki, vsaj v ZDA, slabi. Raziskava Pew Research Centra je pokazala, da večina Američanov ne verjame, da so sposobni ločiti bote od ljudi.

Izprašali so 4581 odraslih Američanov, ki uporabljajo družbena omrežja. Izkazalo se je, da jih večina ne ve kaj dosti o botih. Dve tretjini sta sicer že slišali, da obstajajo, a le 16 odstotkov zase trdi, da vedo dosti o tem. V povprečju mlajši in moški vedo še največ o tej temi. Ob tem je treba poudariti, da gre za samooceno, ki so jo podali anketiranci. A ker ljudje običajno precenjujejo svoje znanje, je morda situacija v resničnosti še slabša. Zanimivo je, da 80 odstotkov uporabnikov meni, da so boti slabi, njihov vpliv pa negativen. Kdor ve več o njih, je o tem še bolj prepričan.

V preteklih študijah je več kot 80 odstotkov Američanov trdilo, da so prepričani v svojo sposobnost prepoznavanja lažnih novic. Toda prav boti so pogosto odgovorni za njihovo širjenje, katerih očitno ne prepoznavajo tako dobro. Večina Američanov tudi meni, da boti ustvarijo dobršen del novic na družbenih omrežjih (64 odstotkov jih je odgovoril a fair amount, 17 odstotkov pa a great deal).