Prve Tesle iz gigatovarne v Šanghaju

Dare Hriberšek

30. dec 2019 ob 18:25:05

Dobro leto zatem, ko so jo začeli graditi, je s tekočih trakov Tesline gigatovarne v Šanghaju prišlo prvih petnajst Modelov 3. Ironično, dogodek se je odvil sredi ameriško-kitajske trgovinske vojne in v času, ko nekatera velika ameriška tehnološka podjetja, denimo Dell, Apple in HP, zaradi pretečih carin razmišljajo o selitvi svojih proizvodenj v druge azijske države. A Teslin položaj je drugačen, v Šanghaju izdelana vozila bodo namreč namenjena za kitajski trg, zato jih carine ne bodo prizadele, nasprotno, te so morali plačevati do sedaj, ko so Tesle na največje tržišče osebnih vozil na svetu uvažali iz ZDA.

Tovarniška cena kitajskega Modela 3 bo 50.000 ameriških dolarjev, s čimer bo poskušal konkurirati lokalnim ponudnikom električnih vozil, kot sta denimo NIO and Xpeng Motors. Tovarna ima kapaciteto izdelave okoli 150.000 vozil letno (matična tovarna v kalifornijskem Fremontu 350.000), že prihodnje leto pa naj bi se številka podvojila. Kitajska tovarna je sicer prva izven ZDA, ni pa edino novo tržišče, ki ga poskuša Tesla osvojiti; novembra so tako za mesto svoje evropske proizvodnje izbrali Berlin.

Tesla je sicer od julija 2017, ko so začeli s proizvodnjo v ZDA, šla skozi precej peklensko obdobje, spomnimo se, s proizvodnjo so redno zaostajali za ambiciozno zadanimi cilji, pri tem pa kurili milijarde denarja vlagateljev. Sonce je posijalo letos oktobra, ko so v podjetju precej nepričakovano zabeležili četrtletni dobiček, kar je pospremljeno še z nekaj drugimi dejavniki, ceno delnice od takrat do danes povišalo za solidnih 62 %.