Grki bodo morali vsaj 30 odstotkov prihodkov zapraviti elektronsko

Matej Huš

10. dec 2019 ob 20:34:06

Pričakovali bi, da bo prehod na elektronsko poslovanje potekal večinoma prostovoljno, ker bodo ljudi prepričale prednosti in lagodnost tega načina. A ne povsod. V boju proti utajevanju davkov grška vlada pripravlja nov ukrep, s katerim želijo povečati priliv v davčno blagajno za vsaj pol milijarde evrov letno. Ker so davčne utaje pri nakupovanju izdelkov in storitev laže izvedljive pri plačilu z gotovino, bodo morali Grki vsaj 30 odstotkov svojih prihodkov porabiti elektronsko. Kdor tega ne bo storil, bo na razliko do te definirane porabe plačal kazenski 22-odstotni davek.

V številkah: kdor zasluži 1000 evrov mesečno, bo moral elektronsko zapraviti vsaj 300 evrov. Če jih bo na primer 200 evrov, bo od manjkajočih 100 evrov plačal 22 odstotkov davka. Po raziskavah je delež sive ekonomije v Grčiji že okrog 20 odstotkov bruto družbenega proizvoda, kar je največ v Evropi. Lani naj bi državno blagajno prikrajšali za 16 milijard dolarjev samo pri neplačilu DDV-ja iz tega naslova.

Elektronska poraba predstavlja plačila z debetnimi karticami, kreditnimi karticami, plačila z bančnimi nakazili, internetna plačila in druge elektronske transakcije (tudi plačilo najemnine z bančnim nakazilom). Vseeno se pojavljajo pomisleke glede izvedljivosti tega ukrepa, saj marsikdo v Grčiji plačo še vedno dobiva v gotovini. V Grčiji je razširjenost interneta med najnižjimi v Evropi, saj ima dostop le 72 odstotkov prebivalcev. Toda to Alexa Patelisa, ekonomskega svetovalca grškega premierja, ne moti in pravi, da bodo ukrep uzakonili že prihodnje leto.