V Grčiji ne deluje več PayPal

Matej Huš

3. jul 2015 ob 21:02:23

Kapitalske kontrole, ki jih je grška vlada uvedla za zagotavljanje likvidnosti bank, v Grčiji omogočajo dvig največ 60 evrov na dan, prepovedujejo nakazila v tujino in onemogočajo plačila s kreditnimi karticami. To je vplivalo tudi na ponudnike storitev za spletna plačila, ki so vezani na normalno delovanje bank ter normalno obnašanje grških kartic. PayPal, iTunes in Amazon v Grčiji zato ne delujejo v celoti.

PayPal ne deluje, ker z grških kartic ni mogoče plačevati v tujino, torej tudi računa pri PayPal ni možno napolniti. To pomeni, da uporabniki PayPala z grškimi karticami ne morejo kupovati izdelkov, če seveda nimajo od prej dobroimetja na računu. To je problem tako za grške kupce kot tudi prodajalce, ki so izgubili - resda majhen - trg. Podobne težave imata iTunes in Amazon, ki prav tako ne delujeta brez polno funkcionalnih kartic.

Kaj pa bitcoin? Ta je načeloma odporen na tovrstne omejitve, ker je popolnoma decentraliziran in ga ni mogoče omejiti. Transakcije z bitcoini seveda normalno potekajo po celem internetu, a v Grčiji ni tako enostavno kupiti bitcoinov. To je namreč treba storiti na kakšni borzi, ki so vse v tujini, tja pa denarja ni mogoče nakazovati. Seveda je vedno mogoče bitcoine dobiti kot včasih marke na tržnici, a to je povezani z višjimi stroški in tveganji. Bankomati z bitcoini pa so še preredki, da bi bili praktična alternativa.