Začel se je triletni program Windows 7 Extended Security Update

Matej Huš

2. dec 2019 ob 22:48:17

Čeprav je Windows 7 star že častitljivih deset let, ga še vedno najdemo na več kot četrtini računalnikov. To predstavlja problem, ker se bo tudi podaljšana brezplačna podpora prihodnji mesec iztekla. Njeno mesto bo prevzel plačljivi program ESU (Extended Security Update), ki bi po prvotnih načrtih moral biti namenjen zgolj velikim podjetjem, a je še vedno velika razširjenost Microsoft prisilila, da ga ponudi tudi malim podjetjem.

ESU se je začel ta mesec in bo trajal do januarja 2023. ESU je treba kupiti za vsak računalnik posebej in za vsako leto posebej. Kdor ga ne naroči prvo leto, mora drugo leto plačati naročnino za obe leti. Najprej je Microsoft trdil, da bo ESU na voljo le kupcem skupinskih licenc (Software Assurance), kamor se uvrščajo velika podjetja, ki imajo licence za Windows 7 Professional in Enterprise. Ko je postalo jasno, da bo Windows 7 vztrajal tudi drugod, je Microsoft sporočil, da bodo popravke lahko kupila tudi mala in srednja podjetja. Ta bodo lahko dobila program CSP (Cloud Solution Provider). Enako velja tudi za Windows Server 2008, Windows Server 2008 R2, SQL Server 2008 in SQL Server 2008 R2.

Neznanka pa ostajajo licence Windows 7 Ultimate, kjer se informacije neprestano spreminjajo. Cena za ESU je odvisna od vrste licenc. Velika podjetja z Windows E5, Microsoft 365 E5 ali Microsoft 365 E5 bodo prvo leto dobila brezplačno, drugo in tretje pa ne. Kdor pa bo uporabljal ESU prek CSP, bo za leto popravkov odštel 25 dolarjev (za Windows 7 Enterprise) ali 50 dolarjev (Windows 7 Professional).