Bliža se konec brezplačne podpore za Windows 7

Matej Huš

27. avg 2019 ob 10:47:53

Operacijski sistem Windows 7 je star že dobrih devet let, a še vedno vztraja na več kot tretjini osebnih računalnikov, s čimer le malo zaostaja za Windows 10. A vseeno bo prihodnje leto 14. januarja konec razširjene podpore za ta operacijski sistem. To pomeni, da se bo končalo obdobje, ko je Microsoft brezplačno odpravljal varnostne ranljivosti in izdajal druge popravke. A vseeno to še ne pomeni, da bo Windows 7 takoj mrtev.

Najprej sledi faza ESU, ki traja do tri leta. V tem času lahko veliki institucionalni uporabniki plačajo za izredno podporo, ki bo v tem času še zagotavljala izdajanje varnostnih popravkov. Proti plačilu bo do 10. januarja 2023 še možno dobiti popravke za luknje, ki nosijo oznako kritična ranljivost. Za imetnike licenc Enterprise bo cena za prvo leto 25 dolarjev na napravo, v drugem letu 50 in v tretjem letu 100 dolarjev. Za Windows 7 Professional so cene dvakrat višje.

Na ComputerWorldu pa so v Microsoftovi dokumentaciji izbrskali, da bo v nekaterih primerih možno brezplačno dobiti še enoletno podporo za Windows 7. Gre za uporabnike, ki imajo licence EA ali EAS (Enterprise Agreement in Enterprise Agreement Subscription) za Windows 10 Enterprise E5, Microsoft 365 E5 ali Microsoft 365 E5 Security. To so sicer najdražji naročniški paketi.

Tudi ko se podpora izteče, pa se v izrednih primerih lahko zgodi, da Microsoft izda kakšne popravek, s čimer ustavi veliko katastrofo (kot je bil na primer izsiljevalski virus). Za Windows XP se je to zgodilo trikrat, kar sprožilo burne polemike o upravičenosti takšnih potez.