Pirellijeve pametne gume znajo opozarjati sosednje avtomobile

Jurij Kristan

30. nov 2019 ob 15:20:16

V Pirelliju so s partnerji demonstrirali rabo omrežja 5G za opozarjanje drugih vozil na nevarne razmere na cestišču s podatki, ki so jih posredovale njihove omrežene pnevmatike Cyber Tyre.

Ena izmed popularnih krilatic pri reklamiranju omrežij 5G je tista, da bo (šele) z njimi zaživel sistem interneta stvari. Trenutno so tovrstne funkcije še slabo otipljive in zaradi tega logično sprožajo dvome, a testne demonstracije nam že kažejo, česa se lahko v prihodnosti nadejamo. Proizvajalec avtomobilskih pnevmatik Pirelli je tako v sodelovanju z Audijem, Ericssonom in drugimi partnerji na strehi slovite Fiatove stavbe Lingotto prikazal hitro opozarjanje vozil preko omrežja 5G s podatki senzorjev v gumah.

Pirellijeve pnevmatike Cyber Tyre imajo vdelana tipala za zaznavanje nekaterih neugodnih razmer na cestišču - tako znajo ugotoviti, če začne guma "plavati". Produkt so v podjetju pričeli razvijati leta 2010 in je doslej zabeležene informacije dostavljal v vozilo, katerega računalnik je skladno s tem prilagodil vožnjo. Sedaj so šli korak dlje in opozorila poslali v omrežje. V demonstraciji je tako opremljen Audi A8 vozilo za seboj opozoril, ko je zavozil na poplavljeno področje. Kakor trdijo v firmi, je nizka latenca omrežja 5G ključna za takšno funkcionalnost.

Zadnji poudarek je za poznavalce prevzaprav bolj pomenljiv kot dejstvo, da znajo gume sedaj že tako "čutiti" podlago. Trenutno se namreč odvija dvoboj med dvema brezžičnima tehnologijama za sporazumevanje med avtomobili (V2V - vehicle to vehicle), oziroma okolico nasploh (V2X, kar zaobjema dodatno še V2I - vehicle to infrastructure ter V2P - vehicle to pedestrians). Prva uporablja na wi-fiju zasnovan protokol in jo razvijajo že praktično dve desetletji, zato je postala sinonim za V2X. Druga je precej mlajša in uporablja mobilno omrežje (začenši z LTE), navzel pa se je je naziv C-V2X. Nanjo na primer prisega Audi, ki v ZDA preizkuša komunikacijo avtomobilov s prometnimi znaki in semaforji. Toda v Evropi je težnja še vedno bolj na strani originalnega wi-fi V2X, z močnimi podporniki, kot je Volkswagen.

Pirellijevo in Audijevo demonstracijo je mogoče zato gledati tudi v luči opisanih teženj po utiranju poti tehnologiji C-V2X. Vsekakor pa je največ odvisno od tega, kako dobro bo omrežje 5G uporabno izven urbanih središč, kjer ga trenutno praktično še nikjer ni. Ta prilika kaže, da bodo nemara v prihodnje širitve mobilnih omrežij sledile ne zgolj odjemalcem, temveč infrastrukturi nasploh.