Windows 11 Pro bo zahteval internetno povezavo

Matej Huš

17. feb 2022 ob 22:47:20

Večina operacijskih sistemov pri namestitvi želi uporabnika nagovoriti v ustvaritev spletnega računa, a če tega ne želi ali morebiti celo nima internetne povezave, se je temu vsaj za osnovne funkcionalnosti dalo izogniti. Windows 11 Pro bo v prihodnosti, podobno kot inačica Home že sedaj, to v celoti onemogočil. Brez aktivne internetne povezave sistema sami ne bomo mogli namestiti. To je najočitnejša izmed več sprememb, ki jih prinaša najnovejša predogledna verzija (Insider Preview) Windows 11.

V trenutni inačici je na računalniku, ki nima aktivne povezave z internetom, še moč namestiti Windows 11. Po novem pa to sploh ne bo mogoče. Tudi v preostalih operacijskih sistemih so spletni računi zaželeni, a vsaj osnovne funkcionalnosti delujejo tudi brez. V Applovih macih obstaja možnost lokalnega računa. Celo iPhoni in iPadi delujejo brez povezave in brez računa. Android jo potrebuje za aktivacijo, ne pa za vpis in dostop do namizja. Celo najbolj internetni Chrome OS ima račun za goste.

V Windows 11 Pro bo torej za namestitev nujen spletni račun. Novost ne bo vplivala na uporabnike, ki so že namestili Windows 11 in bodo le nadgradili sistem. Tam bo lokalni račun še vedno deloval.