Izšla nova verzija Windows 10

Matej Huš

12. nov 2019 ob 20:47:12

Z izidom Windows 10 smo se po Microsoftovih besedah poslovili od izhajanja novih verzij, temveč bo odslej vse skupaj eno kontinuirano nadgrajevanje. Obljubljajo, da bodo vsako leto izdali dve večji posodobitvi, kamor sodi tudi tokratna. Windows 10, ki je po tem tolmačenju zadnji Windows, je danes dobil novo nadgradnjo. Windows 10 November 2019 Update ali verzija 1909, kot se tehnično imenuje, je bolj podobna servisnim paketom (Service Pack), ki smo jih poznali v Windows NT, kot pa novi inačici Windows 10. Večina novosti je skritih pod pokrovom, kjer bodo prinesle hitrost, stabilnost in zanesljivost, medtem ko novih funkcionalnosti ni veliko.

To bomo opazili že pri hitrejši namestitvi, saj nova verzija v resnici sedi na Windows 10 May 2019 Update in ne predstavlja novega operacijskega sistema. To hkrati pomeni, da je precej manj možnosti, da gre kaj katastrofično narobe, kot se je zgodilo z zadnjo posodobitvijo. Nova verzija, ki se namesti sama ali pa ji pomagamo, bo h končnim uporabnikom prispela postopno (neučakani se lahko včlanijo v program Windows Insider).

Več novosti pa pričakujemo v verziji Windows 10 20H1, ki je istočasno priletela v skupino Windows Insider Slow Ring. To pomeni, da jo člani programa Windows Insider že namestijo. Obstaja tudi Fast Ring, kjer pa so člani to verzijo dobili že februarja. Glavne novosti so Cortana kot samostojna aplikacija, izboljšani podsistem za Linux, ki bo podpiral tudi arhitekturo ARM64, možnost prijave v napravo z Windows Hello PIN ter hitrejše povezovanje z napravami Bluetooth.