Nova lestvica superračunalnikov brez večjih sprememb, Kitajska se vzpenja

Matej Huš

19. nov 2019 ob 23:13:39

Na novem seznamu 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu, ki ga že tradicionalno posodobijo dvakrat letno, v zadnji inačici ni večjih sprememb na vrhu. Na prvem mestu je še vedno superračunalnik Summit, ki ga imajo v Oak Ridgeu in zmore 148 petaflops, medtem ko drugi ostaja Sierra iz Lawrence Livermore Nationa Laboratory, ki doseže 95 petaflops. V resnici je vseh 10 najzmogljivejših računalnikov enakih kakor pred pol leta.

Prvi novinec AiMOS je šele na 24. mestu, za kar je zadoščalo 8 petaflops. Na lestvici se močno vzpenja Kitajska, ki ima že 227 najhitrejših superračunalnikov, skupaj pa imajo 32 odstotkov računske moči na lestvici. ZDA imajo sicer le 118 sistemov, a skupaj prinesejo 38 odstotkov moči, ker so v povprečju hitrejši. Tudi v tem pogledu se Kitajska približuje ZDA. Tretja je Japonska, sledijo pa Francija, Nemčija, Nizozemska, Irska in Združeno kraljestvo. Zanimivo je, da je najbolj zastopan proizvajalec Lenovo, sledita pa mu Sugon in Inspur. Kar 470 računalnikov uporablja Intelove čipe, in sicer Xeon ali Xeon Phi. IBM je drugi s 14. Večina najzmogljivejših sistemov ima tudi Nvidiine grafične kartice (136 od 145). Za uvrstitev na tabelo je to pot potrebna računska moč 1,14 petaflops.

V Sloveniji bomo računalnik na lestvici dobili z novim superračunalnikom HPC RIVR, ki bo deloval v Mariboru. Svečana otvoritev bo 27. novembra letos.