Applovi poslovni rezultati: prodaja iPhonov še naprej pada

Matej Huš

2. maj 2019 ob 11:03:02

Prodaja iPhonov se še naprej upočasnjuje, je sporočil Apple v poročilu o poslovnih rezultatih v minulem četrtletju. Prehitel ga je tudi Huawei, s čimer je Apple padel na tretje mesto po tržnem deležu prodanih pametnih telefonov. Prvi je še vedno Samsung s 23,1-odstotnim deležem, sledijo pa Huawei (19,0 %), Apple (11,7 %) in Xiaomi (8,0 %). Največji padec je zabeležil ravno Apple, ki je prodal 36 milijonov telefonov ali 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Samsungov padec je 8-odstotni, medtem ko je Huawei prodal za polovico več naprav.

Applovi prihodki v minulem četrtletju so znašali 58 milijard dolarjev, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Od tega je 31 milijard dolarjev odpadlo na prodajo telefonov (v enakem obdobju lani pa 37,5 milijard dolarjev). Od prodaje iPadov se je nateklo 4,8 milijarde dolarjev (lani 4,0), od ostalih pametnih naprav za dom pa 5,1 milijarde dolarjev (lani 3,9). Rast so beležili tudi v kategoriji storitev za podjetja, in sicer z 9,8 na 11,5 milijarde dolarjev. Prodaja Macov stagnira (5,5 milijard dolarjev).

Skupno je Apple v minulem četrtletju 11,5 milijard dolarjev čistega dobička, kar je 16 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Izvršni direktor Tim Cook je nadaljevanje trenda padanja prodaje iPhonov opisal kot "bistveno manjše kot v preteklem četrtletju". Kot najtežja meseca je označil lanska november in december, sedaj pa si podjetja prizadeva okrepiti prodajo. Drugi as v rokavu so storitve za uporabnike iPhonov, na primer Apple News+, Apple Arcade, Apple TV+. Ključni del sestvljanke pa bo preboj na Kitajsko, kjer se Apple še vedno ne znajde. V tem četrtletju so tja prodali le za 10,2 milijarde dolarjev izdelkov, kar je četrtino manj kot lani.