Po Geforcih RTX Super so prišli še GTXi Super

Jurij Kristan

30. okt 2019 ob 11:07:19

V Nvidii so le dobrega pol leta po splovitvi kartic Geforce GTX 1660 že dostavili njihovo pomladitev, GTX 1660 Super. Konec novembra se obeta tudi super inačica sestrice GTX 1650.

Nabor aktualnih grafičnih kartic iz zelenega tabora je že sedaj dokaj pisan, saj so ga poleti pomladili z inačicami RTX Super. Toda spisek se bo še podaljšal, ker so superce sedaj prišle še v srednji cenovni razred. Med Geforca GTX 1660 in 1660 Ti se je vrinil GTX 1660 Super, medtem ko je za 22. november predviden še prihod GTXa 1650 Super. Uhajanje informacij iz prejšnjega meseca se je tako celo izkazalo za (pretežno) resnično.

Novo 1660tko so napravili enostavno tako, da so pomnilnik GDDR5 zamenjali z GDDR6 (pri 14 Gbps) v enaki količini šestih gigabajtov, medtem ko je grafični čip ostal povsem nespremenjen. Priporočena cena je ob tem zrasla zgolj za desetaka, se pravi pri nas na nekje 270 evrov - kar pa je zgolj spodnja meja, kajti referenčnih kartic ne bo in obeta se široka paleta bolj ali manj navitih izvedenk. V Nvidii poudarjajo, da to ne pomeni umikanja 1660tke iz prodaje, saj bodo slednjo pocenili in s tem premaknili po tržni lestvici navzdol.

GTX 1650 Super pa ima precej konkretnejše izboljšave. Poleg pomnilnika, ki bo GDDR6 pri 12 Gbps, bodo zamenjali tudi čip, in sicer bo prešel na TU116 s 1280 jedrci CUDA, v primerjavi z 896 v trenutni inačici. Žal pa cene še niso razkrili. Opisane pomladitve so seveda skrbno tempirane na skorajšnji prihod Radeonov RX 5500, kar kaže, da Nvidia svojega glavnega konkurenta jemlje vse bolj resno, saj so nekaj podobnega napravili že ob julijskem lansiranju prvih superc.

Poleg je prišla še posodobitev gonilnikov, ki med drugim prinaša enostavnejšo rabo funkcije ReShade iz programja Geforce Experience.

Mimogrede, v teh dneh smo iz podjetja dobili tudi dve novi škatlici za pretočni video: pomlajeni Shield TV in pa Shield TV Pro.