EVGA se odreka Nvidii

Jurij Kristan

17. sep 2022 ob 19:53:34

Na trgu grafičnih kartic v zahodnih državah prihaja do znatne spremembe, saj se od tega segmenta vsaj za nekaj časa poslavlja eden od velikanov med oblikovalci kartic, EVGA.

Kdorkoli se je že ozrl po trgovinskih policah z grafičnimi karticami, ve, da Nvidia in AMD le manjši del izdelkov prodata v lastni režiji. Da dosežeta zastavljene ravni proizvodnje in distribucije, se zanašata na zunanja podjetja, popularno imenovana add-in board companies (AIBs). Pošljeta jim čipe in referenčni dizajn kartic, ki mu inženirji nato lahko dodajo lastne bonbončke, da se izdelki dovolj ločijo od konkurence. Nekatere takšne firme sodelujejo tako z Nvidio kot AMDjem, medtem ko se druge odločijo za ekskluzivno partnerstvo. Med slednjimi je ena največjih EVGA, ki je hkrati ena od največjih partneric Nvidie, saj na primer v ZDA pokriva 40 odstotkov trga z geforci. Toda logotip bomo na policah zelenega tabora kmalu iskali zaman, saj je ene najdaljših povezav (22 let!) v tej industriji konec.

Podjetje samo je postreglo zgolj z objavo na forumu, so se pa okoli tega razgovorili pri Gamers Nexusu in Jon Peddie Researchu. Sodelovanje naj bi se slabšalo že več let, prvenstveno zaradi splošnega nižanja marž AIB podjetij. Medtem ko so te pred dvema desetletjema presegale 20 odstotkov, naj bi danes ždele pri okoli petih. Nemajhen faktor je dejstvo, da je Nvidia od leta 2016 precej povečala prisotnost svojih referenčnih kartic na trgu, ki so običajno tudi zelo kompetitivno tržene in torej močna konkurenta oblikovalcem kartic. Pri EVGAju, kjer so ogromno vlagali v razvoj premijskih izvedenk kartic, se jim računica očitno ni več izšla. Konkretno prekinitev sodelovanja z Nvidio pomeni, da se ne bodo lotili razvoja izdelkov z naslednjo generacijo čipov (geforci RTX 4000) in bodo postopno ustavili tudi proizvodnjo obstoječih. Predvidevajo, da bodo zaloge odprodali do konca leta.

Za EVGA to pomeni korenit zasuk v poslovanju, saj so geforci predstavljali kar štiri petine njihovega prometa. Razen tega prodajajo še matične plošče, napajalnike in podobno računalniško opremo, zato pravijo, da to ne pomeni njihovega konca. Prav tako trdijo, da ne nameravajo skočiti v naročje AMDja, temveč se nasploh za nekaj časa odrekajo grafičnim karticam. Ali se bodo v segment kdaj vrnili, ne vedo. Kdo bo zapolnil praznino, ki bo na ta način nastala v ZDA in tudi Evropi, kjer je bilo podjetje prav tako na vidnem položaju, še ni jasno. Nvidii to bržkone ne bo povzročilo kakšnih preglavic, saj je dosti drugih igralcev na trgu, ki se bodo stepli za ta kos pogače. Je pa vprašanje, ali nas nemara čaka povečana rast njenega (in AMDjevega?) neposrednega deleža na trgu skozi referenčne kartice.