AMD najavil Radeone RX 5500

Jurij Kristan

8. okt 2019 ob 05:41:14

Pri AMDju so razkrili, da bo veja grafičnih kartic Radeon na GPUju Navi za večinski del trga nosila naziv RX 5500 in bo vsebovala tudi namenske izvedenke za prenosnike. Objava je tokrat usmerjena v izdelke OEM partnerjev, ki se jih lahko nadejamo že konec oktobra in novembra, medtem ko namizniške kartice prispejo do božiča.

Ko so pri AMDju pokazali prve kartice na sveži grafični arhitekturi Navi, so po stari navadi začeli z močnejšimi modeli, ki nosijo ime Radeon RX 5700. Gre za razmeroma drage izdelke s ceno od 400 evrov navzgor, ki so primerni za bolj zagnane igričarje. Preostalim bodo namenjeni šibkejši Radeoni RX 5500. Tokrat je AMD po sili razmer malo pohitel z najavo, da je pred začetkom praznične sezone svojim OEM partnerjem olajšal trženje izdelkov. Objava je tako tudi informativno osrediščena nanje, medtem ko lahko uporabniki diskretnih kartic do konca leta pričakujejo še kakšno, saj namizniški Radeoni prispejo okrog božiča.

Linija RX 5500 je sestavljena okrog čipa Navi 14, ki je precej obtesana inačica Navija 10, ki ždi v RXih 5700. Radeon RX 5500 ima tako precej nižje število stream processorjev - 1408 proti 2304 - toda za odtenek višje frekvence, z boostom pri 1845 megahercih. Pomnilniška prepustnost je prepolovljena na 128-bitno vodilo, toda obenem ohranja pomnilnik GDDR6, do velikosti 8 gigabajtov. Ker gre drugače za polnopraven čip na novi arhitekturi RDNA, poleg pridejo vse njene dobrote, v prvi vrsti podpora vodilu PCIe 4.0. Ob predvideni porabi do 150 vatov naj bi bila kartica za dobrih deset odstotkov hitrejša od RXa 580, žal pa o ceni, ki je pri vsem skupaj ključen podatek, niso črhnili še nobene. Obenem poudarjajo, da RX 5500 ne vsebuje polne inačice Navija 14, iz česar gre logično sklepati, da si puščajo prostor za Radeona RX 5500 XT, ki bo bržkone nosil njihov repertoar namizniških kartic konec leta.

Pomenljiva je hkratna najava namenskega prenosniškega izdelka, Radeona RX 5500M, kakršnega pretekla generacija ni poznala. Ta ohranja število tranzistorjev namizniškega brata, je pa pošteno "odvit", z boost frekvenco do 1645 MHz in predvsem s podporo največ 4 GB pomnilnika. Z njim se bo skušal AMD zopet pririniti v igričarske laptope, od koder so Radeoni v zadnjih letih praktično izginili. Tako ni presenečenje, da naj bi bil prvi izdelek z Radeonom RX 5500(M) MSIjev prenosnik Alpha 15, konec tega meseca, sledili bodo namizniški sistemi Lenova in HPja prihodnji mesec. Mimogrede, AMD sam ne bo ponujal referenčne kartice na prvi sliki, jo pa bodo verjetno povzeli nekateri proizvajalci.