Apple najavil slušalke AirPods Pro

Jurij Kristan

29. okt 2019 ob 08:42:09

Po mesecih ugibanj so v Applu vendarle oznanili naprednejšo inačico slušalk AirPods, z vgrajenim filtriranjem hrupa.

Applove brezžične slušalkice AirPods so bile ob nastopu pred tremi leti deležne precejšnje skepse, če ne celo posmeha, a so kljub temu postale nesporni statusni simbol in močno pomagale pri prodoru pametnih slušnih naprav. Ker smo od poletja poslušali ugibanja, da bodo dobile zmogljivejšo inačico s filtriranjem hrupa, smo bili rahlo presenečeni, da jih Apple ni predstavil na septembrskem dogodku. Očitno takrat še niso bile povsem nared - so pa zato sedaj.

Novinke so poimenovali AirPods Pro in so zaradi aktivnega dušenja hrupa seveda notranje (in-ear), za razliko od originalnih. Sistem za filtriranje je po opisu sodeč logično povzet po tistih iz Beatsovih slušalk, le močno pomanjšan. Uporablja dva mikrofončka, ki ju poleg tega izkorišča še za prilagoditev zvoka uporabnikovemu slušnemu kanalu. Napravice omogočajo tudi nastavljivo odprtost. Strojna sredica je sicer zgrajena okrog čipa H1, ki ga najdemo v drugi generaciji AirPodsov. To pomeni povezavo Bluetooth 5.0 in glasovno klicanje Siri. Za fizični nadzor je ohranjena možnost tapkanja, s katero naj bi bilo moč hitro preklapljati tudi med različnimi režimi dušenja.

Baterija naj bi zdržala od pet ur navzdol, odvisno od govora in vkopljenih dodatnih načinov procesiranja zvoka, medtem ko je v škatlici še za 24 ur elektrike. Zaradi opisanih novosti so slušalke AirPods Pro kar občutno dražje od izvirnih, saj čez Lužo stanejo 250 dolarjev brez davka. Naročila so že odprta, medtem ko je prihod v trgovine predviden do konca tega tedna.