Vatikan z e-rožnim vencem vstopa na trg gadgetov

Dare Hriberšek

19. okt 2019 ob 09:14:42

Znano je, da si papež Frančišek v svojem pontifikatu precej prizadeva modernizirati katoliško cerkev in ta zdaj kot kaže poskuša tehnološko ozaveščene vernike pritegniti še z digitalno zapestnico za molitev rožnega venca, imenovano eRosary. Gre za nekakšno fitnes zapestnico, s kovinskim križem (v katerem se skriva strojna oprema) in z desetimi kroglicami iz črnega ahata in enajstimi iz hematita, naprava pa služi tako za molitev kot tudi za telesno vadbo. Zasnovali so jo v Acerjevem hčerinskem podjetju Gadgetek in jo je že moč kupiti za 110 ameriških dolarjev.

Med drugimi specifikacijami omenimo še senzorje gibanje po šestih oseh, vmesnik Bluetooth 5.0, za energijo skrbi 15 mAh baterija, ki se polni tudi brezžično, naprava pa je zaščitena pred prahom in vodo po standardu IP67. Namenska aplikacija, narejena za platformi iOS in Android se imenuje Click to Pray eRosary in nas vodi skozi molitev s pomočjo vizualnih in zvočnih pojasnil, povezanih z molitvijo rožnega venca. Uporabnik lahko ubere tri načine molitve, in sicer standardnega, kontemplativnega in tematskega, pri slednjem bodo periodično tudi dodajali nove teme. Morda najbolj domiselno pa je zasnovano prižiganje, to namreč storimo tako, da z zapestnico napravimo gesto v obliki znamenja križa.

Ob začetku prodaje so v Vatikanu sklicali tudi posebno tiskovno konferenco, saj gre za projekt papeževega globalnega molitvenega omrežja, ki želi skozi molitev mobilizirati vernike za spopad z izzivi ki čakajo človeštvo. Da z digitalizacijo vere na svetem sedežu mislijo resno, pa so pravzaprav nakazali že pred dobrim letom dni, ko so izdelali igro Follow JC Go, nekakšno katoliško različico Pokemona Go, v kateri po realnem svetu namesto pošastkov preganjamo svetnike in druge svetopisemske like.