Protestniki z Bluetooth mesh omrežjem obšli vladni nadzor

Dare Hriberšek

8. sep 2019 ob 18:27:04

Že vse od 31. marca v Hongkongu potekajo siloviti protesti, s katerimi so prebivalci sprva nasprotovali zakonu, ki bi omogočil izročanje osumljencev Kitajski. A sčasoma so pridobili še številne druge cilje; nasprotovanju policijskemu nasilju in ekonomski neenakosti so se pridružile še jasne zahteve po demokratičnih reformah. Vse to so področja, s katerimi imajo tamkajšnje oblasti velike težave, zato poskušajo proteste na vse načine omejiti in onemogočiti. Tudi z omejevanjem mobilnega interneta, še zlasti pa z nadzorom tekstovnih sporočil in aplikacij za neposredno sporočanje, kot je na Kitajskem zelo priljubljeni WeChat.

Protestniki so zato posegli po aplikaciji za neposredno sporočanje Ameriškega podjetja Bridgefy, ki deluje prek Bluetootha, po načelih zankastega oz. mesh omrežja, torej takega, v katerem lahko vozlišča poleg lastnega usmerjajo tudi promet drugih vozlišč. Seveda je tako sporazumevanje najhitrejše, če se sogovornika nahajata v bližini, torej največ kakih 100 metrov vsaksebi, z nekaj zamika pa sporočila pridejo tudi do bolj oddaljenih naslovnikov. Poleg sporočil, ki so namenjena osebnim stikom, Bridgefy omogoča tudi javno objavljanje sporočil, pomeni, da jih prejmejo ne le stiki, pač pa vsi uporabniki aplikacije v pošiljateljevem dosegu, kar je še posebej uporabno za koordiniranje in opozarjanje množice.

Rezultat? Število prenosov Bridgeflya je tako v zadnjih dveh mesecih poskočilo za skoraj 4000 %, kot je povedal njihov izvršni direktor Jorge Rios, so samo v zadnjem tednu zabeležili prek 60.000 novih namestitev, večino kajpak prav v Hongkongu.