Android 10 se širi hitreje od predhodnikov

Matej Huš

11. jul 2020 ob 01:26:41

Fragmentacija trga naprav z Androidom se najjasneje kaže v velikem številu različnih verzij sistema, ki so v vsakem trenutku nameščene na napravah po svetu. Ker proizvajalci pametnih telefonov potrebujejo mesece, da novo verzijo Androida prilagodijo za svoje naprave, kar tako ali tako privoščijo le mlajših napravam (dve leti bo že zgornja meja), nove verzije Androida po izidu le počasi pridobivajo tržni delež. Najnovejši Android 10 je v tem pogledu boljši od predhodnikov.

Po 300 dneh od izida je namreč našel pot na 400 milijonov naprav. Vseh naprav je 2,5 milijarde, ocenjuje Google, torej je to 16 odstotkov. To pomeni, da je Android 10 tudi procentualno uspešnejši od predhodnikov (Oreo, Pie). V prihodnost pa želi Google ta postopek še olajšati, pri čemer bo ključna prenosljivost jedra. Cilj je pripraviti General Kernel Image (GKI), ki bi bil neodvisen od dejanske naprave, torej nekakšen projekt Treble za jedro. Takšen GKI bi deloval na vseh napravah, potrebni gonilniki pa bi se potem nalagali kot moduli v jedru. Še dolgoročnejši načrt pa je na pametne telefone spraviti splošno Linuxovo jedro in ne Androidnega predelanega.

V Androidu 11, ki bo tu kmalu, saj imajo proizvajalci in razvijalci že predogledne verzije, pa pričakujemo nadgrajen Google Play (po novem bo možno nadgrajevati tudi komponente, ki jih doslej nismo: Tethering, NNAPI, Cell Broadcast Receiver, adbd, Internet Key Exchange, Media Provider, statsd, WiFi, SDK extension), GKI, mehanizem A/B OTA (za nadgrajevanje sistema kar med delovanjem) in ostale malenkosti.