GlobalFoundries toži TSMC

Jurij Kristan

29. avg 2019 ob 07:45:05

Proizvajalec polprevodnikov GlobalFoundries je v ZDA in Nemčiji vložil zajetno tožbo proti konkurenčnemu tajvanskemu podjetju TSMC in mnogim njegovim strankam, v kateri jih obtožuje, da kršijo šestnajst njegovih patentov. Od TSMCja zahteva povračilo škode, od sodišč pa prepoved prodaje izdelkov v ZDA in Nemčiji.

Podjetje GlobalFoundries (GloFo), nekdanji AMDjev proizvodni oddelek, sedaj pa samostojni proizvajalec čipov, se je vrglo v širokopotezno pravdanje. Tarča tožbe, ki jo je vložilo na ameriški Komisiji za mednarodno trgovino in več ameriških ter nemških sodiščih, so namreč največji proizvajalec čipov na svetu - tajvanski TSMC - in mnoge njegove stranke, se pravi velik del najvidnejših računalniških podjetij. Pri GloFo trdijo, da TSMCjevi 7 nm, 10 nm, 12 nm, 16 nm in 28 nm proizvodni procesi kršijo šestnajst njihovih patentov. Čipi, ki so predmet spora, predstavljajo večino TSMCjeve proizvodnje, najdemo pa jih v vsem od Applovih izdelkov do Nvidijinih kartic Geforce. Med soobtoženci so tako Apple, Google, Nvidia, Qualcomm, Asus, Cisco, Lenovo, Motorola in drugi (ne pa tudi AMD). GloFo od TSMCja zahteva povračilo škode, kar bi v primeru zmage pomenilo milijardne dolarske vsote, od sodišč pa prepoved prodaje vseh izdelkov s temi čipi v ZDA in Nemčiji.

TSMC se je že odzval s sporočilom, da je tožba brez realne podlage in da se bo boril z vsemi pravnimi sredstvi. Opazovalci sedaj preudarjajo, ali gre zgolj za patentno ravsanje, kakršna med računalniškimi podjetji gledamo ves čas, ali pa je to bolj zlovešč znak težkih časov za GlobalFoundries. Vse odkar je firma vrgla puško v koruzo z odpovedjo razvoja 7-nanometrske linije, se nad njo zbirajo temni oblaki. AMD je odšel k TSMCju in GloFo uporablja le še za dele strežniških procesorjev, zato mora iskati vse mogoče načine za izrabo starejših proizvodnih procesov. Februarja letos so se že pojavile govorice, da gre družba naprodaj, kar pa so na vrhu kategorično zavrnili.