SpaceXov Starhopper uspešno prestal drugi preizkus

Jurij Kristan

29. avg 2019 ob 00:15:06

SpaceXov raketni letalnik Starhopper, za preizkušanje motorja Raptor, je uspešno opravil "poskok" do višine 150 metrov in mehak pristanek, s čimer se zaključuje prva faza testnih poletov v razvoju vesoljskega plovila Starship, s katerim namerava Elon Musk kolonizirati Mars.

SpaceXovi načrti potovanja z ljudmi na Mars slonijo na vesoljski ladji Starship, ki so jo prvič predstavili pred dvema letoma in je torej še globoko v razvojni fazi. Toda napredek je zelo nagel in vse od začetka letošnjega leta imamo priložnost spremljati testiranja raketnega motorja Raptor, ki bo poganjal tako plovilo Starship kot njegovo nosilno raketo Falcon Super Heavy. Februarja so motor prvič vžgali, nakar so ga montirali na platformo Starhopper za prva leteča testiranja. Ta niso vselej potekala čisto po načrtih, saj je denimo januarja močan veter odpihnil konico letalnika, zaradi česar so kasnejše poskuse delali brez nje, kar mu je dalo neroden videz čokate cisterne.

A kljub težavam je Starhopper julija izvedel prvi neprivezan skok, do višine slabih dvajsetih metrov, ki ga je bilo zaradi oblaka dima komaj mogoče opazovati. Sedaj je sledil višji in precej impozantnejši, v katerem je letalnik dosegel 150 metrov, se nato prečno premaknil za okrog sto metrov in nadzorovano pristal. Ni sicer šlo povsem brez težav, saj je bil to v bistvu drugi poskus, kajti dan prej so morali postopek prekiniti zaradi težav na sistemu vžiga. Prebivalci južnoteksaške vasice Boca Chica, kjer stoji poligon, si lahko oddahnejo - pred poskusi jih namreč obvestijo, da je zaradi varnosti bolje, če dogodke spremljajo zunaj hiš, ker bi lahko morebitne eksplozije razbile okna.

Test je bil hkrati Starhopperjev zadnji, kajti prihodnje bodo izvajali na dveh večjih prototipih, imenovanih Starship Mk1 in Mk2. Gradijo ju v Boca Chici in pa mestecu Cocoa na Floridi - njuni inženirski skupini med seboj tekmujeta, kar naj bi dalo boljše rezultate, čeprav Musk pravi, da dvoboj ni preveč resen. Prototipa bosta nosila po tri motorje Raptor in naj bi letela do dvajset kilometrov v višino, morda že pred koncem leta. Starship polne velikosti, s šestimi motorji, naj bi v tovorni različici brez posadke po najboljšem scenariju lahko sledil že konec leta 2020, kar je seveda treba jemati z dobro mero skepse, ker gre lahko še marsikaj narobe. Starhopperja pa bodo predelali v statično testno platformo.