Intel lansiral procesorje Comet Lake, brate Ice Lakov

Jurij Kristan

24. avg 2019 ob 22:40:57

Intel je zaokrožil avgustovski nastop desete generacije procesorjev Core za mobilne naprave z lansiranjem niza Comet Lake. Gre za sorodnike nedavno splovljenih Ice Lakov, ki pa so napravljeni v starejšem, 14-nanometrskem proizvodnem načinu in brez naprednega grafičnega vezja; toda po drugi plati vsebujejo edinega Intelovega šestjedrnika za varčne prenosnike ta hip.

V modrem taboru so v začetku meseca naznanili razpoložljivost procesorjev Core desete generacije za varčne prenosnike, ki jih poznamo pod kodnim imenom Ice Lake. Toda to je bila v bistvu zgolj prva polovica repertoarja. Zaradi bržkone nezavidljive proizvodnje 10-nanometrskih čipov, pa tudi specifične zgradbe Ice Lakov z zajetnim in zmogljivim GPUjem 11. generacije, ki ga ne potrebuje sleherna naprava, so sedaj lansirali še 14-nanometrsko vejo družine, Comet Lake. Na hiter pogled gre torej za čipe, napravljene v starejši tehnologiji (četrta verzija Skylaka ali Skylake+++) in s staro inačico grafičnega vezja - Gen9.5. Spisek vsebuje osem modelov, po štiri v serijah U za ultrabooke in Y za najvarčnejše naprave.

V tabeli zbode v oči najmočnejši model U, saj ima šesterico jeder in je s tem prvi šestjedrni procesor v Intelovi ponudbi za varčne prenosnike. Obenem imajo trije modeli Y po štiri jedra, medtem ko so imele pretekle serije po dve. Nekaj višje frekvence naj bi nadoknadile dejstvo, da ne premorejo novih jeder Sunny Cove s pribitkom v inštrukcijah na urin cikel. To ponazarja predvideno rabo Comet Lakov: procesorsko osrediščene naloge, ki znajo izrabljati večnitenje; se pravi, pisarniška in analitična orodja. Multimedijskim in igričarskim vsebinam ter strojnemu učenju so po drugi plati namenjeni Ice Laki, saj Comet Laki ne podpirajo inštrukcij Deep Learning Boost. Seveda je dosti odvisno od tega, kako bodo OEM stranke same čipe izkoristile; pri Intelu ob tem pravijo, da bodo nekateri izdelki zadostili standardu Project Athena. V glavnem lahko predvidevamo, da bodo naprave s Comet Laki predstavljale večinski delež med tistimi z deseto generacijo CPUjev Core, saj bodo cenejše od onih z Ice Laki. Prve lahko pričakujemo konec septembra, medtem ko naj bi bili ultrabooki s šestjedrniki na voljo oktobra.

Če se še malo ustavimo pri detajlih, so Comet Laki U dejansko zasnovani na novem siliciju, saj je Intel vanje vgradil podporo pomnilniku LPDDR4, medtem ko tisti verzij Y nosijo silicij zadnjega steppinga predhodnikov, čipov Whiskey Lake. Tako imajo oboji popravke za ranljivosti Spectre, Meltdown, MDS in druge. Intel močno poudarja podporo standardoma Thunderbolt 3 in Wi-Fi 6, seveda zato, ker konkurenčni produkti tega še nimajo. Bi pa bilo verjetno bolje, če bi se nas namesto tega končno usmilili in spodobno uredili poimenovanje čipov - na drugi sliki je šnelkurs za ločevanje med serijama.