Facebook bo nadaljeval s poskusi branja misli

Jurij Kristan

9. avg 2019 ob 19:22:18

Dve leti po najavi, da skušajo razviti neinvazivni vmesnik med računalnikom in možgani, so pri Facebooku postregli s svežimi novicami o projektu. V idejo še vedno verjamejo, toda od uporabnih naprav nas loči še dosti časa, saj so ta hip še vedno v fazi poskusov z vsajenimi možganskimi elektrodami.

Pred dvema letoma je takratna predstojnica Facebookovega skrbno zaprtega oddelka za hardverske raziskave, Regina Dugan, razkrila več ambicioznih razvojnih projektov, ki so bili globoko v sferah znanstvene fantastike. Med njimi "poslušanje s kožo" in pa neinvazivno branje misli. Takrat so zatrdili, da se bodo v roku dveh let odločili, ali imajo takšne težnje realen smisel. Razvpiti oddelek, imenovan tudi "Stavba 8", je šel nato lanskega decembra rakom žvižgat, medtem ko je Duganova, ki je sicer pred tem vodila agencijo DARPA in pa podoben Googlov razvojni odsek ATAP, Facebook zapustila po zgolj letu in pol. Toda branje misli je preživelo prestrukturiranje in je zdaj del skupine Reality Labs, ki se ukvarja z navidezno in obogateno resničnostjo.

Tam so se po napovedanih dveh letih preudarjanja vendarle odločili s projektom nadaljevati in so v teh dneh skupaj z raziskovalno ekipo s Kalifornijske univerze v San Franciscu objavili rezultate novih poskusov tolmačenja možganskih valov - čeprav to pot še vedno z invazivnim posegom v glavo. Kot smo sedaj že vajeni, so za eksperiment uporabili ljudi, ki so jim že sicer vsajevali elektrode v možgane zaradi zdravljenja epilepsije. Sistem je nato skozi vsadek bral možganske valove in skušal z algoritmom na podlagi strojnega učenja razumeti, kaj je oseba slišala in govorila. Kar je pri vsem novega glede na množico sorodnih raziskav, je raba konteksta. Testne osebe so namreč poslušale vprašanja in govorile odgovore, sistem pa je pri razumevanju skušal upoštevati pomen vprašanj, preden je preudarjal, kakšen je bil odgovor. Pri tem je bil med 61- in 76-odstotno uspešen, kar je za takšne sorte poskus uspeh.

Seveda pa je to še daleč od preproste kape na glavi (kakršna je prototipna na sliki), s kakršno naj bi bili sposobni z mislimi pisati sto besed na minuto, kar so nam sanjavo risali predlani. Kljub temu so v podjetju optimistični in poudarjajo, da bi bilo za prvi prelomni izdelek dovolj že, če bi znala naprava zanesljivo razumeti zgolj nekaj važnih besed, na primer "potrdi", "prekini" in podobno. Tako bi lahko denimo zgolj z mislimi sprejemali klice ali drajsali v levo. Ultimativna želja pa so še vedno AR očala, ki bi jih nadzorovali z mislimi. Čeprav je težko reči, ali bi bilo pametno firmi, kot je Facebook, res dovoliti vpogled v naše misli.