Amazon izsiljuje prodajalce za dobre cene

Matej Huš

6. avg 2019 ob 22:09:37

Amazon si prizadeva, da izdelki iz njegove spletne trgovine nikjer ne bi bili na voljo ceneje. Pri tem pa prodajalce domala izsiljuje, ugotavljajo na Bloombergu. Na Amazonu namreč prodaja kopica neodvisnih prodajalcev, ki v zameno za (nemalo) provizijo uporabljajo Amazonovo spletno infrastrukturo. Amazon zato redno spremlja, ali so ti izdelki kje na voljo ceneje. Če je na primer v Walmartu kakšen izdelek cenejši, Amazon na to opozori prodajalca.

Pri tem Amazon izrecno ne zahteva, da se cena spremeni, a to večinoma doseže. Amazon namreč poskrbi, da se takšni izdelki na njegovi spletni strani teže najdejo, kar neposredno vpliva na prodajo. Prodajalci imajo potem dve možnosti - drugod ceno zvišati ali na Amazonu znižati. Zaradi visokih provizij, ki jih zaračunava Amazon, hkrati pa zaradi odvisnosti od obsega prodaje prek Amazonovih strani, se prodajalci skoraj vedno odločijo za prvo možnost. Ceno dvignejo drugod, ker bi njeno nižanje na Amazonu zaradi provizij pomenilo izgubo. Na ta način Amazon krni konkurenco in zvišuje cene za vse potrošnike. Problem je Amazonova velikost, saj je odgovoren že za 40 odstotkov vse spletne prodaje v ZDA, kar pomeni, da lahko postavlja pravila.

Amazon je v uradni izjavi dejal, da imajo prodajalci svobodo, da sami določajo cene na Amazonu in drugod, medtem ko jim podjetje pomaga povečati prodajo z nasveti, kaj storiti, da se bodo znašli med izpostavljenimi ponudbami (featured). Iz Walmarta komentarja ni bilo. Amazon ne skriva, da izdelek ne more biti izpostavljen, če je kod drugod cenejši.

Prodajalci se medtem že dlje časa pritožujejo, da Amazon izkorišča svojo velikost in vpliva na poslovanje majhnih prodajalcev. Ti so še pred leti plačevali 20 odstotkov provizije, sedaj je ta poletela že do 40 odstotkov v nekaterih primerih. Walmart in Ebay zahtevata nižje provizije, zato želijo povečati prodajo tam. Toda kratkoročno to ni mogoče, saj bi nižja cena na teh platformah pomenila, da jo morajo spustiti tudi na Amazonu, kar pa finančno ni vzdržno.

Spomnimo, da je Amazon v preteklosti že zahteval, da so izdelki na njegovi platformi absolutno najcenejši. To zahtevo so leta 2013 opustili, ker so evropska sodišča razsodila, da je nezakonita. Ko so letos v ZDA v Kongresu začeli nekateri senatorji (Elizabeth Warren) razmišljati, ali je morda Amazon prevelik in bi ga bilo treba razdeliti, je Amazon to zahtevo umaknil še v ZDA.