Amazon po pomoti fotografsko opremo prodajal za drobiž

Matej Huš

18. jul 2019 ob 19:38:47

Letošnji Amazonov nakupovalni praznik Prime Day je poskrbel za za nekaj resnično dobrih kupčij, ki so jih bili uporabniki deležni zaradi Amazonove napake. Najprej je nekdo ugotovil, da Sonyjev fotoaparat namesto dobrih 500 evrov stane manj kot stotaka, kar se je hitro razvedelo. Pri tem ni šlo za napako kakšnega izmed tretjih prodajalcev, ki uporablja Amazonovo infrastrukturo, temveč za izdelek, ki ga je prodajal in pošiljal Amazon neposredno.

Kasneje so uporabniki opazili, da je po isti ceni 94,48 dolarjev na voljo še cel kup drug opreme, denimo dva tisočaka vreden Sony A7iii, razni teleskopi, fotoaparati, številni objektivi itd. Nekdo je uspel po tej ceni naročiti objektiv, ki stane 13.000 dolarjev. In to ne le enega, temveč pet! Podobnih zgodb se kar tare, saj so ljudje hitro ugotovili, da je nekaj narobe, in za manj kot sto dolarjev naročali več tisoč dolarjev vredno opremo.

Amazon je prijetno presenetil, ker je vso naročeno in plačano blago tudi dostavil. V ZDA je zakonodaja tu bolj ohlapna, v EU pa morajo trgovci izpolniti naročila, ki so tudi zavezujoča, razen če je šlo za očitno napako (na primer cena 94,48 evrov namesto 9448 evrov bi bila očitna napaka). Obračun visok popust na Prime Day pa seveda ne more biti očitna napaka.