Amazon ustvaril rekorden dobiček

Matej Huš

30. jul 2018 ob 11:23:03

Amazon je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, iz katerih veje optimizem. V zadnjih treh mesecih je gigant iz Seattla ustvaril rekorden dobiček, kar je poskrbelo tudi za rekordne tečaje Amazonove delnice, ki še nikdar ni bila više. Podjetje po tržni kapitalizaciji vredno že skoraj 900 milijard dolarjev in se spogleduje z nazivom prvo bilijonsko podjetje v borzni kotaciji, če ga ne bo prej prehitel Apple. V letošnjem letu je Amazonova delnica pridobila več kot 50 odstotkov vrednosti.

V primerjavi z enakim obdobjem lani so se prihodki povečali za 39 odstotkov in dosegajo 52,9 milijarde dolarjev. Dobiček iz poslovanja je silovito poskočil in dosegel 3,0 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa je bil 2,5 milijarde dolarjev. V enakem obdobju lani je Amazon ustvaril piškavih 197 milijonov dolarjev dobička.

Amazon še vedno večino prihodkov ustvari v Severni Ameriki, in sicer dobrih 32 milijard dolarjev, kar je prineslo slabi dve milijardi dolarjev dobička. Drugod po svetu je ustvaril pol milijarde dolarjev izgube. Čedalje pomembnejši faktor postajajo tudi storitve AWS, kjer je Amazon iz 6,1 milijarde dolarjev prihodkov ustvaril 1,6 milijarde dolarjev dobička. AWS torej ustvari več kot polovico celotnega dobička, kar je tudi razlog, da Amazon intenzivno širi in propagira te storitve, ki imajo visoko bruto maržo.

Amazon se je s temi rezultati dokončno zavihtel med podjetja, ki redno dosegajo visoke dobičke. To je že tretje zaporedno četrtletje z več kot milijardnim dobičkom. Resda še ne dosega rekordnih profitov Appla ali Microsofta, a Amazon je dolgo časa veljal za tehnološkega bolnika, ki (podobno kot danes Tesla) žre sredstva vlagateljev. Toda Amazonova strategija je bila očitno pravilna, iz spletne prodajalne knjig pa je prek vmesne postaje, ki je spletna prodajalna vseh izdelkov, nastal spletni servis za vse potrebe. Na njegovih straneh ne prodaja le Amazon, temveč več kot polovica prometa ustvarijo tretji prodajalci. Amazon je kupil trgovsko verigo Whole Foods, v ZDA ustvarja svojo logistično-dostavno podjetje, po vsem svetu pa nudi AWS. In sedaj nam poizkuša v dnevno sobo podtakniti Alexo.