Hayabusa 2 že drugič pristala na asteroidu

Matej Huš

12. jul 2019 ob 06:32:43

Japonsko plovilo Hayabusa 2, ki je septembra prvikrat pristalo na asteroidu, je to storilo še vdrugo. Misijo so izstrelili decembra 2014, ki je potem skoraj štiri leta potovala do asteroida Ryugu. Septembra lani sta na površju pristala dva roverja iz te misije, februarja letos (po prvotnih načrtih bi morala že oktobra lani) pa še celotna sonda MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout).

Sedanji pristanek pa predstavlja pomembno prelomnico, saj gre za prvo vzorčenje kateregakoli asteroida pod površjem. Ker je plovilo enkrat že pristalo in nabralo vzorce, je bil tokratni pristanek še bolj tvegan, saj bi lahko ob katastrofi izgubili že nabrane vzorce. Hayabusa 2 se je na površje spustila v bližini središča umetnega kraterja, ki ga je bila ustvarila 5. aprila. Tudi drugi pristanek je šel povsem po načrtih.

Hayabusa 2 zbira kamnite vzorce, s katerimi želijo znanstveniki odgovoriti na vprašanje, kako je nastalo Osončje in zavzelo sodobno obliko. Ryugu je 4,5 milijarde let star asteroid, ki kroži naokoli vse od samih začetkov našega Osončja, zato bo analiza njegove zgradbe ponudila številne odgovore.

Hayabusa 2 bo nazaj konec prihodnjega leta.