Elektrika pomembnejša od samovozečih vozil: Tesla na borzi vreden več kot Ford

easytm

4. apr 2017 ob 12:56:07

»V Shortvillu je nevihtno vreme,« je včeraj po dogajanju na ameriških borzah, ki je potisnilo tržno vrednost Tesla Motors nad vrednost drugega največjega ameriškega avtomobilskega proizvajalca Ford, twitnil prvi mož proizvajalca električnih vozil Elon Musk. Delnica Tesle je včeraj pridobila skoraj šest odstotkov in Muskovo podjetje je bilo na borzi vredno 48,2 milijarde dolarjev. Oziroma 3,1 milijarde več kot Ford. Na tronu najvrednejšega ameriškega proizvajalca vozil pa ostaja General Motors.

Za skok delnice Tesle je bila kriva informacija, da je podjetje preseglo zastavljene cilje za prvo letošnje četrtletje. Nove lastnike je tako dobilo vsaj 25 tisoč Teslinih avtomobilov. Za primerjavo, v istem obdobju je Ford prodal 236 tisoč vozil. Kar pa je sedem odstotkov manj kot v enak obdobju lani.

Seveda pa vlagatelji v Tesline delnice navdušeno pričakujejo tudi uradno splavitev najnovejšega avtomobila Model 3, ki bo luč sveta po napovedih ugledal v zadnjih mesecih tega leta. Tudi zato je delnica Tesle v letošnjem letu pridobila že 30 odstotkov.

Od elektrike do samovozečih vozil

Ob dogajanju na borzi pa so mnogi spregledali poročilo analitične hiše Navigant Research, ki je postavilo Ford na vrh avtomobilskih proizvajalcev, ki bodo imeli največ koristi od samovozečih vozil. Po mnenju analitikov je Ford celo bolje pripravljen na naslednji korak v evoluciji vozil kot Tesla in Uber. Ford naj bi imel najboljšo vizijo za prihodnost ter tudi operativne zmožnosti, da svoje ideje uresniči.