Za nami je najtoplejši izmerjeni junij

Matej Huš

3. jul 2019 ob 14:09:31

Letošnji junij je poskrbel za nekaj temperaturnih rekordov, poročajo iz Copernicus Climate Change Service v okviru Evropska centra za srednjeročne vremenske napovedi. Program Copernicus je del programa za satelitsko opazovanje Zemlje in vremena, ki ga izvaja Evropska unija. Največje odstopanje od dolgoletnih povprečij smo zabeležili v Evropi, ki jo je v drugi polovici meseca doletel močan vročinski val zaradi vročega zraka, ki ga je prineslo iznad Sahare. V petih dneh vročinskega vala (25.-29. junij) so bile v zahodni in srednji Evropi (Francija, severna Španija, severna Italija, Švica, Avstrija, južna Nemčija) temperature tudi do 10 °C višje od dolgoletnega povprečja. Vročinski val je prizadel tudi Slovenijo.

Celotni junij je bil v Evropi za več kot 2 °C toplejši od povprečja v letih 1981-2010 in najtoplejši, od kar temperaturo sistematično merimo. Tudi na globalni ravni je padel rekord, saj je bil junij globalno za 0,1 °C toplejši od predhodno najtoplejšega junija 2016, ko mu je pomagal še močan El Niño. Letos močnega efekta ni, a je bil junij vseeno najtoplejši po letu 1880, od kar bolj ali manj sistematično merimo temperaturo na planetu.

Posamezne epizode ekstremnih vremenskih dogodkov ne moremo pripisati spreminjanju podnebja, a čedalje pogostejši izredni dogodki kažejo, da se svet segreva. Podatki kažejo, da se Evropa segreva še hitreje od povprečja.