Transparentna Slovenija #6: Zdravstveni dom Kamnik podatke svojih pacientov deli tudi s Facebookom

N/A

3. jul 2019 ob 08:27:33

Zdravstveni dom Kamnik svojim pacientom olajšuje zdravljenje tudi z digitalizacijo. Kamničani tako lahko prek internetov naročijo tudi recepte. Pri tem morajo v spletni obrazec zapisati podatke, kot so datum rojstva, številko mobilnika, elektronsko pošto, ter seveda podrobnosti o receptu.

Ko vnesejo zahtevane informacije pritisnejo zelen gumb Naročam. Nevedoč, da ima dostop do vaših podatkov tudi Facebook.

Za detekcijo Facebooka je potrebno hekersko znanje.


Spletna stran aplikacije za recepte ima namreč vtičnik ameriškega podjetja, ki lahko dostopa do podatkov. In te takoj poveže z lastnimi bazami informacij o vas. Spletna stran svojih uporabnikov ne opozarja, da jih Facebook zalezuje.


Če ste prijavljeni v Facebook v brskalniku ali pa imate aplikacijo na mobilni napravi, je povezava še toliko hitrejša.

Seznam podatkov, ki jih zbira Facebook


Podjetje z referencami
Takoj je potrebno poudariti, da spletna stran aplikacije za recepte ni del spletne infrastrukture Zdravstvenega doma Kamnik. Kot preudaren gospodar je zdravstveni dom za izvajalca izbral podjetje z referencami.

Že url razkrije, kdaj ste zapustili spletno stran Zdravstvenega doma.

Tokrat je posel dobil Gospodar zdravja, ki je v letu 2016 prejel Certifikat odličnosti s strani Evropske komisije za inovativni in napredni projekt za lekarne. Gre za platformo za samonadzor kroničnih bolezni pod nadzorom farmacevta in poslovni model.

Posel z zdravstvenim domom Kamnik je podjetju (zaenkrat?) prinesel dobrih 5 tisoč evrov. Vir: Erar


Gospodar zdravja svoje storitve e-zdravja prodaja večjemu številu javnih ustanov. Vir: Erar.

Kot vidimo, je predvsem pomembno, da imamo na strani obvestilo o piškotkih. V primeru zdravstvenih podatkov očitno zadošča: "Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki." In potem je vse v redu.