WWDC 2018: Apple razkrije iOS 12 in macOS Mojave

Dare Hriberšek

4. jun 2018 ob 23:14:49

Za nami je Applova vsakoletna konferenca, namenjena razvijalcem, skratka, tematsko pretežno softversko obarvan dogodek, poln napovedi, ki pa bodo uporabnikom zares na voljo šele jeseni.

Med ključne novosti sodi novi iOS, njegova dvanajsta inkarnacija, ki se bo osredotočil predvsem na hitrost delovanja naprav, še posebej tistih starejših. Pač, zaradi pritoževanja uporabnikov, da vsaka nova različica operacijskega sistema ubije zmogljivosti njihovega mlinčka. Aplikacije na iPhonu 6 plus naj bi ste tako odpirale kakih 40 % hitreje. Druga omembnejša novost je zaščita uporabnikov pred pretirano uporabo naprav. Da, Apple si z naborom ukrepov, ki bodo aplikacijam preprečevali nadlegovanje, denimo s pop up opozorili, morda nekoliko pljuva v skledo. Starši bodo lahko mulcem poslej programsko nastavljali časovne omejitve. V središču vseh teh skrbi je tako funkcija Screen Time, ta bo merila količino časa, ki jo namenjamo posameznemu appu. In bo opozorila, če bodo številke postajale preveč ekscesne.

Pametnejša postaja tudi Siri, zlasti v povezavi z appi, denimo z novostjo po imenu Shortcuts. Če vsako jutro ob odhodu v službo prek aplikacije pokličete taksi in preverite vreme, potem boste lahko poslej ti opravili s pomočjo bližnjice poverili kar Siri.
FaceTime bo podpiral pogovore večih uporabnikov, torej konference, pri katerih bo lahko sodelovalo kar do 32 oseb. Če bodo želeli biti zabavni, se bodo lahko skrili za različnimi filtri, pa seveda Animoji. Zvočni pogovori po novem delujejo tudi prek Apple Watch.
No, tudi slednja je bila deležna kar nekaj osvežitev. Omenimo "walkie talkie" način pogovorov, ki deluje prek wifi ali mobilnega omrežja, po novem pa bodo študentje uro lahko testno uporabljali tudi kot sredstvo za identifikacijo in plačevanje.

Veliko pričakovanj je kakopak zbujal prihajajoči MacOS MOjave. Funkcija "Stacks" bo pomagala sortirati datoteke na namizju, in sicer tako, da skupaj inteligentno kopiči slike, glasbo, videe in podobno. Funkcija Continuity pa bo omogočala navzkrižno uporabo datotek med mobilnimi napravami in Macem. Precej zeh. Enako zanimiv, pa čeprav je publika kar norela od navdušenja, je tudi Dark Mode, ki ozadje in površine odprtih map svetlobno oz. barvno prilagaja dnevni svetlobi v okolici. Mojave bo dobil tudi Apple News in možnost snemanja zvokovnih zabeležk.

In, čeprav se je o tem precej šušljalo, Apple v bodočnosti ne bo združeval obeh sistemov, torej iOSa in MacOSa. So pa zagnali projekt, ki bo predvidoma trajal dlje časa in bo sčasoma omogočal zagon aplikacij iOS na Macih. Za zdaj, zadevo še testirajo v lastnih laboratorijih, zato bodo razvijalci morali še nekoliko počakati.

Pa še podatek, s katerim se je uvodoma pohvalil Tim Cooke: čreda razvijalcev, ki svoje znanje prispeva v Appstore šteje že kakih 20 milijonov glav po vsem svetu, njihov skupni zaslužek za prispevane vrstice kode, pa se bliža stotim milijardam dolarjem.