Apple dobil novega drugega moža

Matej Huš

20. dec 2015 ob 18:23:31

Apple je dobil novega operativnega direktorja (COO), ki v hierarhiji podjetja predstavlja drugo najvišjo funkcijo, takoj za izvršnim direktorjem Timom Cookom. Odgovorno funkcijo prevzema dosedanji podpredsednik Jeff Williams, ki je v Applu zaposlen že od leta 1998. Od leta 2004 je bi podpredsednik proizvodnega oddelka, od leta 2010 pa je nadzoroval celotno Applovo verigo dobaviteljev do končnega izdelka in podpore. Odigral je ključno vlogo pri uspešni splavitvi iPhona, kasneje pa se je posvetil projektu Apple Watch.

Sedaj se je Williams seli na položaj, ki ga je sedanji izvršni direktor Tim Cook zasedal do prevzema njegovega trenutnega položaja. To seveda še ne pomeni, da bo v prihodnosti Williams nadomestil Cook. Pomeni pa, da mu Cook zaupa, kar ni presenetljivo, saj je bil leta njegova desna roka. Poleg tega je v Applu še nekaj kadrovskih novosti. Johny Srouji se pridružuje podjetju kot podpredsednik oddelka za strojne tehnologije, Tor Myhren bo postal podpredsednik oddelka za marketing, Phil Schiller pa bo odslej zadolžen tudi za App Store. Celotno izvršno strukturo Appla vidite na sliki desno.

In medtem ko Apple širi svoj nabor sposobnih vodstvenih kadrov, rasteta tudi njegov dobiček ter pomisleki javnosti zaradi izmikanja plačilu davkov. Po strokovnih ocenah naj bi Apple ameriški davkariji dolgoval 60 milijard dolarjev. Toliko bi namreč moral plačati davka, če bi denar, ki ga je prek podružnic prekanaliziral v tujino, vrnil v ZDA in bi bil obdavčen po 35-odstotni stopnji. Cook pravi, da gre za politične neumnosti, saj bi bilo noro vrniti denar v ZDA pri tolikšni obdavčitvi. Cook vztraja, da je trenutna davčna zakonodaja napisana za industrijsko dobo, ne za digitalno dobo. Apple ima v tujini okrog 180 milijard dolarjev dobičkov. Za primerjavo: obratovanje največjega znanstvenega eksperimenta na svetu (CERN-ov LHC) stane milijardo dolarjev letno.